Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Uli Sonntag

Nya Skoda Superb – tre snabba från provkörningen

Vi satte Jonas Borglund på ett plan med destination Florens. Där ska han inte spana in vackra Basilica di Santa Maria del Fiore utan provköra nya Skoda Superb som verkar vara en riktigt trevlig bil.

Hallå Jonas, jag ser på bilden att du är i vackra Florens. Är nya Superb lika vacker?

– Lika vacker vet jag inte om jag kan säga, men den är i mina ögon så mycket snyggare än föregående generation, betydligt mer linjeskön. Ser nästan ut som en coupé.

– Nya Superb är ett stort steg för Skoda, men ett mindre för mänskligheten. Nu undrar jag bara vem som ska köpa Volkswagen och Audi, ja till och med Mercedes.

Jasså, är nya Superb så bra?

– Under det snygga skalet har den blivit rymligare och bagaget ska vi inte snacka om, det är enormt rymligt. Den rullar mycket tyst och fint på vägarna här nere och det ställbara chassit i tre olika lägen bjuder på mjukgung i komfortläget och väldigt hårt uppförande i sportläget. Läget däremellan är bäst.

– Sedan har den säkerhetsutrustning av alla de slag. Nio krockkuddar, vingelvarnare med styrhjälp, autobroms, adaptiv farthållare... det mesta du kan tänka dig helt enkelt.

– Det enda som inte faller mig i smaken är förarmiljön. Den är lite halvtrist och känns som vilken annan Volkswagen-produkt som helst. Men funktionsduglig och praktisk är den förstås.

Låter som en blivande storsäljare. När kommer den till våra breddgrader och till vilket pris?

– Ja, speciellt när kombin kommer, den blir en tuff nöt för konkurrenterna att knäcka. Vecka 40 är det premiär i Sverige (ej kombin) och priserna börjar på 270 000 kronor.

Läs Jonas Borglunds kompletta provkörningsrapport av nya Skoda Superb i Teknikens Värld nummer 13/2015 som utkommer den 4 juni.