Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skoda Auto a.s. - Martin Weiss

Nya Skoda Yeti kommer under 2017

Det har varit stort fokus på Skoda Kodiaq men snart ska lillebror Yeti få sin tid i rampljuset igen. En ny, andra generation är nämligen på ingång.

Skoda Yeti har nu några år på nacken. Den kom under 2009 och inför 2014 ansiktslyftes modellen. När storebror Kodiaq nu är lanserad (leverans i mars) har Yeti plötsligt blivit en aning inaktuell. Den behöver därför få ny energi, något den också är på gång att få. En helt ny generation är nämligen på ingång, enligt Motor1:s källor är den aktuell under andra halvan av 2017 och världspremiären är troligtvis planerad till Frankfurtsalongen nästa höst.

Nya Yeti blir som så många andra modeller inom VW-koncernen baserad på MQB-plattformen. Åldersstigna PQ35-plattformen överges och Yeti blir helt enkelt plattformssyskon med Skoda Kodiaq, Seat Ateca och Volkswagen Tiguan. Plattformsbytet innebär en rad olika fördelar, flexibiliteten blir större och vikten minskar.

Sett till storleken kommer Yeti att växa en aning och det kommer sannolikt att gynna framför allt insidan. Dagens Yeti är inte trång, men den är inte heller ett under av utrymme.

Grundformerna från dagens generation sägs behållas men utseendet kommer att påminna om det vi ser hos Kodiaq.

Foto: CarPix

 I somras fick vi syn på en märklig Volkswagen Tiguan med Skoda-grill. Nya Yeti förstås. Foto: CarPix

Nästa år blir ett minst lika hektiskt år för Skoda som 2016 har varit Förutom nya Yeti sägs Rapid vara redo av visas i uppdaterat utförande och Skoda Octavia RS, som nyligen presenterades med 230 hästkrafter, ska få än mer effekt. 245 hästkrafter säger utländsk media, något som vår tjeckiska fågel bekräftar för oss. Skoda passar då på att ge modellen en elektronisk diffbroms som ska se till att framhjulen kan dra nytta av krafterna på bästa sätt. Vill man inte ha framhjulsdrivet finns fyrhjulsdrift, men då får man titta på den dieseldrivna RS-versionen.