Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG / © Daimler A

Nya Smart blir inspirerad av Mini

Nya tag för märket Smart med nya delägare i form av kinesiska Geely. Även ny design är att vänta – med inspiration från Mini.

2022 kommer vi att få se nya generationer av Smarts modeller Fortwo och Forfour. De första bilarna som tas fram av Geely och Daimler som numera driver märket tillsammans. På sikt ska man även lansera en bil i det större B-segmentet, efter att ha gett upp tanken på en suv/crossover. Det har Daimlers designchef Gorden Wagener bekräftat liksom att bilarna ska bli ”sexigare och sportigare” samt att inspirationen ska komma från första generationen av ”nya” Mini som lanserades 2000.

– Vi är ännu bara i startprocessen tillsammans med Geely men riktningen är klar. Smart har vuxit som märke och är inte längre ett barn, säger Gorden Wagener.

LÄS MER: Uppdaterade Smart officiell

När det gäller Minibilarna menar han att de hade en en unik blandning av enkelhet och tilldragande former samt att den stora utmaningen ligger i att kombinera dessa egenskaper utan att bilen upplevs som för stor och blir tung.

Bilarna lär dock inte bli lättare på vågen då Smart som första bilmärke har valt att helt skrota förbränningsmotorer till förmån för elmotorer.

Första generationen ”ny-Mini” från 2005.Första generationen ”ny-Mini” från 2005.Första generationen ”ny-Mini” från 2005.
Första generationen ”ny-Mini” från 2005.

Det är inte bara Smart som har blickarna på tidiga och mindre Mini, även Mini själva har sagt att deras modeller ska krympa, mycket tack vare eldriften som gör det praktiskt möjligt. I framtiden kommer vi med andra ord att få se Smart och Mini slåss om samma kunder i större utsträckning än idag.

Det är Daimler/Mercedes kommer att ge de nya Smartmodellerna dess form och Geely stå för tekniken. I dag byggs Smartbilarna i franska Hambach och slovenska Novo Mesto, morgondagens modeller ska byggas i Kina.

Bilden ovan visar konceptet Forease från 2018.