Nya Subaru Forester

Nya större Subaru Forester avslöjad!

Nya Subaru Forester visar inte bara upp sig inofficiellt för första gången, den visar sig också ha vuxit på alla leder vilket gynnar passagerar- och bagageutrymme.

År 2007 var på upphällningen då Subaru Forester generation tre presenterades för att därefter lanseras under 2008. En generation som hade vuxit på alla ledder jämfört med sina föregångare.

 Nu är en ny generation på ingång och tack vare en japansk broschyr som kommit i orätta händer kan vi nu visa er de första bilderna på bilen, men även lite tekniska specifikationer så som att även denna generationsväxling innebär längre mått på alla ledder vilket gynnar inte bara de åkande i bilen utan också bagagets svängrum.

 Rent utseendemässigt kan vi säga att fronten nya Forester sällar sig till syskonskaran Legacy, Impreza och – framför allt – XV. Sedd bakifrån känns nya Forester mer egen inom Subarus eget modellprogram (precis som i dag) men det känns däremot väldigt mycket Toyota Verso, inte minst bakljusen som nästan ser identiska ut.

 Interiört möts man av en helt ny instrumentbräda, åtminstone för Forester. Den är emellertid rakt av plockad från XV som har en identisk layout på allt från mittkonsol till växelspaksknopp och ratt.

 Nya Forester är alltså större än dagens på alla håll och kanter. Med 459,5 centimeter på längden är den 3,5 centimeter längre, 179,5 centimeter på bredden innebär 1,5 centimeter bredare och 169,5 centimeter på höjden är två centimeter mer än tidigare. Hjulbasen är 2,5 centimeter längre än i dag vilket betyder totalt 2,64 meter. Bagageutrymmet har även det vuxit, från 450 liter till 505 liter. Den japanska broschyren skriver också ut siffran 488 liter men vad den betyder vet vi inte.

 De två övriga siffrorna kan vi inte med säkerhet lova vad de betyder. 2095 skulle kunna vara dragvikten med E-körkort alternativt totalvikten. 1540 borde vara spårvidden. Om någon av er som läser här kan japanska får ni gärna hjälpa till med översättningen via en kommentar här nedan.

 Motorerna som erbjuds på hemmamarknaden Japan är två till antalet, båda boxerbensinare. Den ena är en sugmotor medan den andra är försedd med TwinScroll-turbo. Alla motoralternativ kommer med fyrhjulsdrift, det är ju Subaru det handlar om så något annat vore otänkbart.

 När nya Forester når europeisk mark någon gång nästa år kan vi inkludera en boxerdiesel i motorprogrammet. Manuellt och automatiskt växlade lådor kommer att kunna kombineras med motorerna, någon av dem troligtvis med hög/låg-växel.

 EyeSight som du kan se på några ställen i broschyren är Subarus förarassistanssystem som med hjälp av en 3D-kamera som håller uppsikt framför bilen och varnar föraren med ljud och ljus om fara närmar sig. Systemet kan även bromsa bilen om situationen kräver det.

 Nya Subaru Forester har premiär i Japan om cirka två månader.