Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Subaru

Nya Subaru BRZ är här – mer muskler än tidigare

Efter nästan nio år är det nu äntligen dags för generation två av Subaru BRZ. Formatet är detsamma, men linjerna lite moderniserade. Under huven sitter fortfarande en boxerfyra, men med mer effekt.

Subaru BRZ lanserades i Europa våren 2012 och många rynkade på näsan. ”En bakhjulsdriven sportbil med endast 200 hästkrafter, har japanerna helt tappat det?” tänkte en del. Och fel hade de, för Subaru BRZ var allt annat än tråkig trots det låga hästkraftsantalet. När vi lät testa modellen mot Audi TT och BMW Z4 på självaste Nürburgring gick BRZ klart vinnande ur striden – med ganska god marginal. ”Fantastiskt direktstyrd och kommunikativ. Mycket fin balans.” var ett av våra utlåtande. Ett annat var ”Härligt tätstegad låda med mekanisk känsla.” var ett annat, men vi lade även till ett litet men, nämligen ”Motorn i svagaste laget.”.

1 AV 3
Foto: Subaru
2 AV 3
Foto: Subaru
3 AV 3
Foto: Subaru

När nu nya BRZ är presenterad ser vi att Subaru har behållit boxermotorn med fyra cylindrar. Men i stället för 2,0 liter är nya maskinen på 2,4 liter, dock fortfarande utan överladdning (vem vet, kanske kommer senare). Gamla effektsiffran på 200 hästkrafter har skruvats upp till 231. Dessa hästar nås vid 7 000 r/min. Även vridmomentet har tilltagit, från 205 till 250 newtonmeter. Maxvridet nås vid 3 700 r/min.

1 AV 2
Foto: Subaru
2 AV 2
Foto: Subaru

Nya BRZ är aningen längre än sin föregångare. Med 426,5 centimeter på längden är den tre centimeter längre än tidigare, men på bredden är den i princip identisk med 177,5 centimeter. På höjden har den tappat en centimeter till 131,1 centimeter. Även axelavståndet har förändrats, med fem millimeter till 257,6 centimeter.

Tjänstevikten (siffror för USA-marknaden) ligger på mellan 1 277 och 1 307 kilo beroende på modellversion och om bilen är utrustad med sexväxlad manuell låda eller automatlåda. Vikten är bara några ynka kilon mer än föregångarens vikt.

1 AV 3
Foto: Subaru
2 AV 3
Foto: Subaru
3 AV 3
Foto: Subaru

Subaru presenterar inga prestandasiffror, men det är ingen direkt vild gissning att den lär vara snabbare än sin föregångare som gjorde 0-100 km/h på 7,6 sekunder.

Som de flesta av oss vet hade förra generationen BRZ en syskonbil vid namn Toyota GT 86. Nya BRZ kommer att ha kvar sitt Toyota-syskon, det bekräftade Subaru och Toyota i fjol. Men när Toyota väljer att presentera sin uppföljare återstår att se.