Foto: Subaru

Nya Subaru Forester officiell som hybrid i Genève

Femte generationen Subaru Forester avtäckt i Genève. En helt ny bil med hybridteknik och med ett utseende som känns bekant vid första anblicken.

Modellen Subaru Forester lanserades 1997 och har sedan dess sålts i över 3,8 miljoner exemplar. Nu är det dags för den femte generationen, en bil som först täcktes av i New York förra året men som nu gör europadebut under Genèvesalongen.

Modellen blir den tredje att baseras på Subaru Global Platform efter XV och Impreza. Boxermotor och fyrhjulsdrift är en självklarhet när det kommer till Subaru men nya Forster kommer även med hybridteknik vid namn e-Boxer.

Foto: Subaru

En tvåliters bensinmotor på 150 hästkrafter assisteras av en elmotor som är integrerad i växellådan och skjuter till 16,7 hästkrafter och 65 newtonmeter till drivhjulseffekten. Batteriet har en kapacitetet på 13,5 kWh och 118,4-voltssystemet är av självladdande typ – på enbart el kommer Forester 1,5 kilometer.

Foto: Subaru

Nya Forester har kortare överhäng än tidigare då den sammanlagda längden är en cirka centimeter längre (4 625 mm) än tidigare medan axelavståndet (2 670 mm) har ökats på med tre centimeter och bredden (1 815 mm) med två centimeter. Den tidigare markfrigången på 22 centimeter är intakt.

Foto: Subaru

Trots att bilen bygger på en ny plattform så känns skalets design igen från föregångaren. Men ställer men bilarna bredvid varandra så framträder ändringarna tydligt. I fronten märks en ny stötfångare med ny grill och ljusgeometri. På sidorna ser vi mer markerade och uppdragna hjulhus och nya plåtveck. Baktill är ändringarna som störst mer mer veck, ny lampdesign och svart ramp mellan dessa. Som helhet ger designen bilen mer av attityd.

Foto: Subaru

Invändigt märks det än tydligare att det är en ny bil. Reglagen sitter där de ska men hållningen är modernare .

Nya Forester kommer till Sverige i höst i utförandena Base, Active, Ridge och Summit. I samma veva får modellen XV ovan nämnda hybridsystem.