Nya Subaru Forester träder fram

Nu berättar Subaru att nya Forester har premiär på bilsalongen i New York om två veckor. Här är första bilden.

Nya Toyota RAV4 kommer att möta tufft motstånd redan på salongsgolvet. Samma dag, den 28 mars 2018, och på samma plats, bilsalongen i New York, gör nämligen även nya Subaru Forester debut. De båda japanska suv-modellerna är därmed tajtare än någonsin. När nuvarande generationer presenterades i slutet av 2012 skiljde 28 dagar dem åt.

Subaru har skickat ut en första bild på nya Forester som egentligen inte säger allt för mycket. Det vi ser är höger bakljus och att det är format ungefär som på nya Impreza men med mjukare utsida. Ljussignaturen är däremot mer eller mindre identisk. Bakljuset mer tillplattat och utdraget är den höga enheten som sitter på dagens Forester.

Dagens Forester är på väg mot sin pension.

Nya Forester kommer att byggas på samma plattformsarkitektur som nya Impreza och XV (provkörning på länken), det vill säga SGP-plattformen där bokstäverna står för Subaru Global Platform. En bra grund att stå på, inte minst säkerhetsmässigt då nya Impreza och XV i krocktest har visat sig vara några av världens mest krocksäkra bilar genom tiderna. I Euro NCAP imponerade modellerna och i japanska motsvarigheten erhöll de högre poäng än någon annan bil testad tidigare. Lägg där till att nya Forester kommer att få ta del av Subarus senaste EyeSight-förarassisterande system.

Så här såg Subaru Forester ut när det begav sig 1997... första generationen.

Självklart blir nya generationen Forester fyrhjulsdriven och driven av boxermotorer. Fyrcylindriga sådana med olika effektnivåer för att passa olika krav på olika marknader.

Den 28 mars får vi alltså reda på mer om nya Forester som vi misstänker gör en resa storleksmässigt, till det större. Senare i år, eller om det blir nästa år, kommer vi att testa modellen för att se om den kan fortsätta att vara den testvinnare som dagens generation är.