Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Subaru Impreza börjar livet på topp

Nya generationen Subaru Impreza har nyligen lanserats i hemlandet Japan och den gjorde det med att genast bli en braksuccé.

Ibland blir japanerna köptokiga när en ny bil lanseras. När första generationen Mazda CX-5, andra generationen har för övrigt världspremiär just i dag, hade Mazda tänkt sig en månatlig åtgång om tusen bilar. Redan första månaden, i början av 2012, såldes 8 000 exemplar, alltså otroliga 700 procent över satt prognos.

I slutet av oktober, för bara cirka tre veckor sedan, hade nya Subaru Impreza premiär i Japan och precis som för Mazda för snart fem år sedan blev Subaru överrumplade av intresset. Målet var att kränga 2 500 bilar första månaden. Målet missades med hästlängder, man gick nämligen förbi det. Över 11 000 beställningar fick Subaru in redan innan de första bilarna hade levererats till kund.

Omkring 80 procent av beställarna valde femdörrars kombicoupéversionen av nya Impreza. I särklass populäraste motoralternativet är bensinmotorn på 2,0-liter (1,6-litersmotorn var alltså inte lika lockande). Cirka 30 procent av beställarna valde sin Impreza i vitt, cirka 20 procent valde silver.

Det kanske mest intressanta som statistiken har att uppvisa är att över hälften av beställarna kör bilar av andra märken. Att locka till sig nya kunder är inte alltid helt lätt, men här har Subaru uppenbarligen lyckats.

Du som nu blir sugen på nya Impreza får lugna ner dig ett tag till, tyvärr. Subaru Nordic berättar i dag att nya Impreza når svensk mark först en bit in på 2018. Då har både Japan och USA haft nya modellen till sitt förfogande ett bra tag. Subaru Nordic har för avsikt att lansera nya XV först, något som väntas ske mot slutet av 2017.

– Nästa generation av Subaru XV har alla förutsättningar att bli en stor succé även i Sverige. Den kommer tveklöst att bli vår viktigaste modell i framtiden. Efter att ha fått tillfälle att se och köra på vår testbana i Japan förra veckan är jag övertygad. Design, säkerhet, kvalitetsintryck och körglädje är i Världsklass, säger en entusiastisk Torbjörn Lillrud, vd för Subaru Nordic.

Du kan läsa mer om nya Subaru om du klickar här.