Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110426-nya-subaru-impreza
110426-nya-subaru-impreza
110426-nya-subaru-impreza
110426-nya-subaru-impreza

Nya Subaru Impreza officiell

En helt ny generation Subaru Impreza har sett dagens ljus. Nya Impreza har inte blivit större, däremot lättare, rymligare och snålare.

På bilsalongen i New York premiärvisades under påskhelgen fjärde generationen av Subarus internationella storsäljare Impreza som sedan begynnelsen 1992 har gått från att vara en råbarkad rallybil förklädd till personbil till att vara en lite mjukare och behagligare familjetransportör, om än med en hel del rallygener kvar i blodet. Den senaste Imprezan tar ännu ett litet steg bort från rallyarvet och försöker vara lite mer familjebil än tidigare Imprezor.

I motsats till många andra nya bilmodeller är nya Subaru Impreza inte större än sin föregångare. Med 441,4 centimeter från för till akter är den till och med några millimeter kortare. På bredden består måttet 174 centimeter medan höjdmåttet har ökat med två centimeter till 148. Axelavståndet ökar i sin tur från 262 till 264 centimeter, vilket ska ge bättre innerutrymmen. En mängd viktbesparande åtgärder, bland annat nytt, lättare bromssystem gör att nya iMpreza är 49 kilo lättare.

Subaru vill gärna framhålla de förbättrade innerutrymmena, som inte bara kommer sig av den något längre hjulbasen utan även av att A-stolparnas ”rötter” har flyttats hela 20 centimeter framåt, vilket framförallt ska förbättra sikten. Interiören ger ett betydligt modernare intryck än i gamla Impreza och är klart inspirerat av utförandet i de större Legacy-modellerna. Vi hoppas att den något plastiga känslan i rattknappar och mittkonsol har tvättats bort när det gäller Impreza.

Subaru har än så länge bara presenterat nya Impreza i amerikanskt utförande och informationen om motoralternativen är därefter. USA-Imprezan lanseras med en vanlig insugsmotor på 2,0 liter som ersätter den tidigare 2,5-litersvarianten. Den nya motorn ger 148 hästkrafter och 197 newtonmeter, betydligt mindre än 2,5-litersvarianten, men ger också en betydligt lägre förbrukning. Med femväxlad manuell låda och den obligatoriska fyrhjulsdriften ska 2,0-litersmotorn inte behöva mer än 0,65 l/mil, vilket gör nya Impreza till den snålaste bilen med fyrhjulsdrift i USA. Detta kan också tillskrivas den låga vikten. Med 2,0-litersmotor väger nya Impreza inte mer än 1 320 kilo. Mer information om fler motoralternativ hoppas vi få närmare Europa-lanseringen.

https://youtu.be/iIuxh78IiM0?height=347&width=575

Läs mer