Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: 7266

Nya Subaru Impreza officiell – alla bilder, film och fakta

En av de mest bekanta Subaru-modellerna har kommit i ny tappning. Här är allt om purfärska Subaru Impreza som, i både sedan- och halvkombitappning, nu visas på bilsalongen i New York.

Första generationen Subaru Impreza kom 1992, och gjorde modellnamnet bekant, inte minst genom stora rallyframgångar med skotten Colin McRae bakom ratten. När nu femte generationen Impreza visas kör inte längre Subaru i WRC-rally, och den sportigare efterträdaren till Impreza GT (som 1990-talets värstingmodell hette) har blivit en egen modellserie, döpt till WRX STI.

Likväl är fortfarande Impreza ett välkänt namn, och nog kan vi tycka att formerna på nya generationen är mer sportiga och spännande än utgående? Jämfört med föregångaren har nya Impreza vuxit med fyra centimeter på längden (siffran gäller både sedan och halvkombi), men minskat med två centimeter på höjden. Axelavståndet mäter 266 centimeter.

Förutom ett nytt formspråk är också väldigt mycket under skalet helt nytt. Nya Impreza är först ut med Subarus nya plattform, som gjort bilen hela 70 procent vridstyvare, om vi ska tro Subaru. Därtill är den även rymligare och har gett en lägre tyngdpunkt. Den motor som hittills presenterats heter 2,0i Sport och har 152 hästar. Fyrhjulsdrift och boxermotor förstås, samt så kallad Active Torque Vectoring, som gör bilen än stabilare.

Interiört är också allt nytt, en 8-tums pekskärm styr (lite beroende på version) infotainmentsystemet, och vill du ha bra ljud finns även ljudsnläggning från Harman/Kardon. Även koppling till Apples CaPlay och Android Auto är inkluderat i infotainmentsystemet.

Till de elektroniska säkerhetsfinesserna hör autobromssystem, som – vilket är nytt – även fungerar när du backar. Adaptiv farthållare, filbytesvarnare samt dödavinkelnvarnare är också standard. På den amerikanska marknaden (som alla dessa specifikationer gäller) finns endast en CVT-låda att tillgå i växellådsväg, men vi får förmoda att vi i Europa även kommer att få manuell låda som alternativ.I USA kommer nya Impreza finnas till försäljning i slutet av 2016, men vi gissar att Europa får vänta ytterligare någon månad.

https://youtu.be/rHsue5isA_o