Nya Subaru Impreza som konceptbil

På Tokyosalongens öppningsdag drog Subaru skynket av Impreza 5-Door Concept, en bil som ger oss en titt in i framtiden och hur nästa generation Impreza kommer att te sig.

Subaru är kända för att leverera attraktiva konceptbilar, men de är också kända för att skala bort mycket av det attraktiva när konceptbilarna väl blir serieproduktionsbilar. Om det blir samma sak med kommande generation Impreza återstår att se, men risken finns att en del av det vi ser här i dag på konceptbilen Impreza 5-Door Concept ramlar av när produktionsbandet väl börjar rulla. Exempelvis har vi sett de tuffa strålkastarna på konceptbilar förut (här och här), men när koncept har blivit produktion har de lyst med sin frånvaro (här och här).

Formerna som Impreza 5-Door Concept visar upp sägs inte enbart vara en förhandstitt på kommande Impreza-generationen utan en generell förhandstitt på kommande Subaru-modeller.

Det bådar gott. Fegar Subarus ledning inte ur är det ett gäng attraktiva japanska bilar med hög kvalitet i kombination med trevliga motorer och ständig fyrhjulsdrift vi har att vänta oss.

Subaru Global Platform heter den nya plattform som nya Impreza ska byggas på. Den är av modulär, flexibel typ och kommer därför att bilda grund för fler modeller, bland annat kommande generation Outback.

Plattformen har utvecklats med tre värden i fokus – säkerhet, körbarhet och interiöra utrymmen. Vi kan alltså vänta oss en ännu rymligare Impreza än vad vi är vana vid i dag, kanske ungefär på den nivå som nuvarande Impreza är i jämförelse med föregående generation.

Konceptbilen är dock mindre än dagens Impreza. 440 centimeter på längden (-2 cm) och 144 centimeter på höjden (-3 cm). Dock är den betydligt bredare med 188 centimeter (+13 cm). Axelavståndet är två centimeter längre på konceptbilen och mäter totalt 267 centimeter.

Motorerna kommer fortsatt att utgöras av boxermaskiner – med direktinsprutning och cylinderavstängning för bränslebesparing. Till det blir det – fyrhjulsdrift! Förvånad? Icke, väl!?