Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091013-nya subaru outback
091013-nya subaru outback
091013-nya subaru outback
091013-nya subaru outback

Nya Subaru Outback – direktrapport från provkörningen

Vad får man om man blandar en styck Subaru Outback, en nypa snöblandat regn och kyler ned det hela till två plusgrader? Jo, man får en frusen provkörningsrapport från Helsingfors med Hans Hedberg som extra krydda.

Hallå Hans, du är ute och flänger igen. Nu är du i Helsingfors och provkör nya Outback har jag hört. Hur går det?

 – Det går fint, tack! En trevlig bil.

Utseendemässigt är det många som opponerar sig mot nya Legacy. Hur fungerar formen i det Outbacks terrängutförande?

– Jag tycker det fungerar. Visst… den utstrålar inte stekarvagn, men det är inte heller poängen. Subaru har lyft Outback både utseende- och kvalitetsmässigt. Tyvärr har de ramlösa dörrarna försvunnit men det ska i gengäld ge större dörröppning. Det är enkelt att kliva in i bilen med bra öppningsvinkel och brett insteg.

Hur är den när du väl klivit in?

– Bra stolar där förarstolen är elektriskt inställbar i tio ledder (standard) vilket gör att de flesta hittar en schysst körställning. Den sportiga ratten kan justeras både i höjd och i längsled, det underlättar. Instrumentbrädan är låg, A-stolparna tunna och backspeglarna stora. Runtomsikten är riktigt bra. Instrumentrundlarna är snyggare än funktionella.

Utrymmet?

– Precis som på Legacy har det blivit riktigt rymligt interiört. Speciellt utrymmet i baksätet har vuxit till sig fint. Bagageutrymmet har också bättre lastförmåga än tidigare. Men så har bilen också vuxit med fem centimeter på längden vilket är lika mycket som den vuxit på bredden. Axelavståndet har i sin tur vuxit med åtta centimeter.

Jag förmodar att du har kört den, vilken motor i så fall och hur är den?

– Jag har mestadels kört boxerdieseln 2,0D med 150 hästkrafter som är kopplad till en sexväxlad manuell låda. En kanonmotor med fint vrid (350 Nm) och passar denna bil bäst, anser jag. Motorn är väldigt tyst när vi rullar fram i motorvägsfart. I stället störs vi av däckbuller. Min co-driver klagar också på att luftkonditioneringen låter onaturligt mycket.

Hur törstig är nya Outback med dieselmotor?

– Vid blandad körning ska den dra 0,64 liter per mil i snitt, men efter vår körning som kan jämföras med blandad körning ligger vi nästan decilitern under angiven siffra.

Komforten?

– Den går lugnt och stabilt på landsvägen. Subaru har finslipat en rad detaljer, bland annat är framvagnen en helt ny konstruktion och boxermotorn hänger i en ny mer stabil motorvagga vilket ger mindre vibrationer, bättre balans, mer exakt styrrespons och lägre tyngdpunkt. Instyrningen är lite GTI-bilslik.

Vilka andra motoralternativ är aktuella till nya Outback?

– Förutom 2,0D kommer 2,5i på 167 hästkrafter och 229 newtonmeter samt 3,6R med 260 hästkrafter och 350 newtonmeter. Medan 2,0D har sexväxlad manuell låda, som tidigare nämnt, så har 2,5i samma låda alternativt en kedjedriven steglös Lineartronic och 3,6R har en femstegad automatlåda. Storsäljaren lär inte helt otippat bli 2,0D.

Hur är den när du ger dig ut i terrängen?

– Fyrhjulsdriften finns i tre olika system, beroende på vilken växellåda bilen är utrustad med. På den uppbyggda offroadbanan fixar den sexväxlade manuella och Lineartronic svårigheterna utan problem medan femstegade automatlådan i 3,6R visar att den trivs bäst på asfalt. Den sexväxlade manuella lådan har ett fyrhjulsdriftsystem som driver permanent 50/50 med mellandifferential och viskokoppling. Med Lineartronic har man hydraulisk kraftfördelning 60/40 med lamellkoppling. Systemet kallas Active Torque Split. Med femstegad automatlåda handlar det om elektronisk kraftfördelning 45/55 via planetväxel (Variable Torque Distribution). Sistnämnda har svårt när ett eller två hjul tappar fotfästet. Flera gånger få jag rulla bak och komma med ny fart över svårigheterna i underlaget. Mitt alternativ får bli 2,0D med 50/50-drivning, men det hade varit fint om Subaru hade kunnat erbjuda lågväxel till bilen, vilket de inte gör. Ofta får jag slira på kopplingen trots lägre utväxling på de första växlarna.

Dags att runda av här, så vad kostar kärran?

– 300 900 kronor får man ge för en 2,0D vilket är femton lakan mer än för 2,5i. Dieseln är med mersmak värd de extra slantarna. Skillnaden mellan Legacy och Outback i 2,5i-utförande är 18 000 kronor vilket ger dig en terrängkärra med högre markfrigång och automatisk nivåreglering. I vår kommer 2,5 Boxer-CNG, alltså fordonsgaskonverterad. Har ingen prisuppgift på den men den kanske kan bli en tjänstebil att räkna med.

Det verkar som att du gillar nya Subaru Outback?!

– Absolut!

Läs mer