Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Subaru Outback officiell

Nya generation Subaru Outback har nu debuterat på bilsalongen i New York. Den bygger på märkets senaste plattform, erbjuder högre grad av krocksäkerhet och fler förarassisterande system.

Subaru Outback har hållit ställningarna som världens kanske mest kända crossover sedan mitten av 1990-talet. Fyra generationer har vi sett komma och gå, och den femte är nu på väg att försvinna även den eftersom en sjätte generation nu har haft världspremiär på bilsalongen i New York.

Med tanke på att förra generationen presenterades på New York-salongen under våren 2014 och Europapremiären dröjde till hösten samma år kan vi förvänta oss att nya Outback gör europeisk debut på Frankfurtsalongen i september, eller allra senast på Genèvesalongen i mars 2020, och att försäljningen på vår sida om Atlanten drar igång under senare delen av 2020. Utgående generation hade europeisk säljpremiär i mars 2015, knappt ett år efter salongspremiären i USA.

Mörka detaljer, bland annat fälgar och emblem, hör till nya utrustningsnivån Onyx Edition.

Till utseendet är nya Outback inte helt olik sin föregångare, speciellt stora är skillnaderna inte om man jämför med den ansiktslyfta variant som presenterades som årsmodell 2018. Men förändringar finns där helt klart, nya karossen har fått färre veck och mjukare framtoning precis som nya Legacy som hade premiär på bilsalongen i Chicago tidigare i år.

Strålkastarna är nya till formen men dess insatser är väldigt snarlika de gamla, inte minst om man lägger fokus på DRL-ljusslingorna.

Grillen har blivit något kantigare och Subaru-logotypen har vuxit en aning. Plastsjoket täcker en större del av stötfångarens nedre del än förut och dimljusen är inte längre runda utan stående rektangulära.

Inte helt olik sin föregångare. Baken får nog anses vara den del som skiljer sig åt mest.

Plasten längs dörrtrösklarna har gjorts nättare medan bakre stötfångaren numera helt är klädd i samma svarta plast. Bakljusen är helt nya och takvingen har fått blivit grövre och ramar numera in bakrutan längs sidorna.

Tyvärr avslöjar Subaru inte några mått för nya Outback, så vi vet inte om den är längre eller kortare, högre eller lägre, rymligare eller trängre. Det enda två mått vi bjuds på lastvolymen med fällt baksäte som uppgår till 2 144 liter, knappt hundra liter mer än tidigare, och lastlängden, även det vid nedfällt baksäte, som är 198 centimeter.

Däremot berättar Subaru att denna sjätte generation Outback är baserad på företagets nya plattform kallad Subaru Global Platform som introducerades 2017 med senaste generationen XV.

Interiört är det helt nytt med design av instrumentbräda och mittkonsol som inte helt olik hur det ser ut i vissa Volvo-modeller.

Strukturen hos nya plattformen, i jämförelse med gamla Outbacks plattform, är 70 procent styvare och därmed är krocksäkerheten redan i grunden högre. Vridstyvheten i bland annat sidled ska vara 100 procent bättre än tidigare. Karossen i sig är 40 procent bättre på att absorbera energi vid en kollision.

I USA presenteras nya Outback med två motoralternativ. Instegsalternativet är en 2,5-liters boxerfyra med 185 hästkrafter och 239 newtonmeter. I XT-modellversionerna sitter en turbomatad boxerfyra på 2,4 liter som ger 264 hästkrafter och 376 newtonmeter. Båda motorerna är kopplade till märkets CVT-låda Lineartronic. Fyrhjulsdrift är som vanligt standard.

Med permanent fyrhjulsdrift är det inte mycket som sätter krokben för Subaru Outback.

I samtliga modellversioner är Subarus förarassisterande system EyeSight standard. Det inkluderar bland annat adaptiv farthållare med filhållningsassistans och trötthets- och distraktionsvarnare. Systemet kan byggas ut med bland annat döda vinkel-varnare, filbytesassistent, varnare för korsande trafik bakom bilen (vid backning) och head up-display.

En nyhet hos Outback som många terrängdugliga bilar i dag erbjuder är frontmonterad kamera som visar ”dolda områden” framför bilen.

I USA är det säljpremiär i höst, och som tidigare nämnt tror vi den europeiska salongspremiär äger rum då också. Alternativet är i Genève under mars månad 2020.