Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Subaru WRX 2015
Nya Subaru WRX 2015
Nya Subaru WRX 2015
Nya Subaru WRX 2015

Nya Subaru WRX officiell – driver mer bak!

En ny WRX från Subaru är alltid något speciellt. Nu har Impreza generation fyra förvandlats till ett rallyjärn. 272 hästkrafter och fyrhjulsdrift med en liten tvist.

Tyvärr. Du som väntade dig att få se läckra WRX Concept i produktionsredo utförande lär känna dig en aning sviken. De tidigare läckta bilderna på nya WRX stämde. Den färdiga bilen har inte speciellt mycket gemensamt med den sportigt graciösa konceptbilen.

 Nya Subaru WRX baseras på fjärde generationen Impreza, något man kan se om man studerar den, inte minst insidan som är Impreza rakt av med vissa skillnader så som flatbottnad ratt, annorlunda och sportigare mätarhus, sportstolar och dylikt.

Framför torpedväggen sitter en boxermotor med direktinsprutning och turboladdning. Den är på 2,0 liter och levererar 272 hästkrafter vid 5600 r/min samt 350 newtonmeter mellan 2000 och 5200 r/min.

 En sexväxlad manuell låda är standard till nya WRX men den steglösa CVT-lådan Lineartronic av generation två finns som alternativ. I den lådan ingår olika körprogram, tre stycken, samt möjligheten att växla manuellt, åtta olika steg, via paddlar på ratten.

 Eftersom det rör sig om en Subaru och då speciellt WRX är det självklart att bilen är fyrhjulsdriven. Men inte drivning 50 procent fram och 50 procent bak. Nej, i stället är det med lätt övervikt för bakhjulen. 45 procent fram, 55 procent bak. Detta drivförhållande kan blixtsnabbt ändras för att optimera fäste och väghållning, något som sköts via en mellandifferential placerad mellan fram- och bakaxel.

 Några prestandauppgifter bjuds vi tyvärr inte på ännu.

Premiär för nya WRX är det i USA nästa år. Det är därför Subaru valt Los Angeles-salongen för världspremiären i stället för hemmasalongen i Tokyo där de i stället visar sportkombin Levorg med 300 hästkrafter.