Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hans Hedberg med nya Subaru WRX STIHans Hedberg med nya Subaru WRX STIHans Hedberg med nya Subaru WRX STI
Hans Hedberg med nya Subaru WRX STI Foto: Glenn Lindberg

Nya Subaru WRX STI – tre snabba från provkörningen

Testchef Hans Hedberg har dragit österut för att klamra händerna runt ratten i nya Subaru WRX STI. Är den bättre än föregångaren? Är den fortfarande råbarkad eller har den blivit som alla andra? Vi kollar!

Tjena Hans! Hur långt österut har du hamnat?

– 45 mil nordost om Göteborg, jag befinner mig alltså i Stockholm. Det är här Subaru har förlagt provkörningen av nya WRX STI. 200 journalister världen över kommer hit under två veckor och först till kvarn är vi svenskar. Så befinner ni er i huvudstaden lär ni få se en hel den WRX STI snurra runt här.

Ah, då hade vi kunnat använda röksignaler i stället. Men berätta nu om nya WRX STI.

– Samma drivlina som tidigare. Boxerfyra som med turbo ger 300 hästkrafter och 407 newtonmeter, precis som i föregångaren. Startsnabb som få med sin fyrhjulsdrift med viss övervikt för bakhjulen. 0-100 km/h går riktigt fort, 5,2 sekunder enligt siffrorna på papperet.

– Nya WRX STI är mycket mer på tå än sin föregångare. Den är fortfarande råbarkad och skiljer sig därför från konkurrenter som Audi S3, BMW M135i och Volkswagen Golf R. Den har alltså inte tappat sitt arv utan förvaltar det väl – mest hår på bröstet i klassen skulle jag kalla det. Den ger både rally och racing på en och samma gång. Fantastiskt med grepp.

– Gasresponsen är justerad så att motorn svarar tidigare och styrningen är omkalibrerad. Nu är den sportbilssnabb i styrningen, så mycket bättre.

Vad kostar den och när finns den i Sverige?

– Subaru-entusiasterna har redan hört av sig och beställt 45-50 stycken. Sverigepremiär är det dock i maj. Från 379900 kronor och GT-paketet går på 20000 kronor.

– Ska du köpa ett exemplar? Köp med vinge då!

Allt om nya Subaru WRX STI och exakt hur bra den är att ratta runt på asfalt och grusväg kan du läsa om i kommande nummer av Teknikens Värld. Missa inte!