Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090310-suzuki-alto-10-nya
090310-suzuki-alto-10-nya
090310-suzuki-alto-10-nya
090310-suzuki-alto-10-nya

Nya Suzuki Alto – direktrapport från provkörningen

PeO Kjellström är ute och far igen men den här gången är det inte direkt Audi R8 V10 eller Maserati Quattroporte GT S...

Vad kör du PeO och var är du?

 – Denna gång är det betydligt mindre vassa grejer. Suzuki Alto 1,0 på 68 hästkrafter och 90 newtonmeter i vridmoment. Men allt har sin charm. Jag var nyss ute på parkeringen och tog lite luft och där står säkert 50 Alto i rosa metallic (!) och de är strängt bevakade av säkerhetspersonal och bilar som blockerar utfarten. Så är jag också i Rom, Italien.

Okej! Hur går den lille då?

– Ganska okej ändå, som man förväntar sig av en liten snål bil med trecylindrig motor. Det varvar orrigt innan man kommer upp i fart (nåja!) men sedan rullar det på i ganska tyst tempo. Maxfarten är satt till 155 km/h, 0-100 km/h tar 14 sekunder. Ingen raket alltså men det är inte meningen heller, här ska det sparas på bensin och miljö.

Hur mycket drar den?

– Enligt Suzuki 0,44 l/mil blandad körning och då ska den bara släppa ifrån sig 103 g koldioxid per kilometer. Men jag tror inte riktigt det kommer att bli så, motorn måste varvas hårt eftersom den är så klen. I stadstrafik är det tvåans växel som gäller och vid minsta motlut eller störning i trafikrytmen måste du växla ned från femmans växel.

Vad kommer den att kosta?

– Under 100 000 kronor lovar Suzuki Sverige men då är det inte riktigt klart vad som ingår förutom att de garanterar sex krockkuddar och såväl antispinn som antisladd. Och det är ju bra. Sedan kanske man får veva sidorutorna för hand för de pengarna, men…

När kommer den till Sverige?

– Det är premiärvisning 18-19 april hos de 42 återförsäljarna, så det gäller bara att hitta dem. Det ska bli fler vad det lider, hela företaget är under uppbyggnad sedan de tog över importen från Olle Olsson Bil i Uppsala.

Och du skriver mer om denna bil i tidningen förstås?

– Yepp, i nummer 8 om ett par veckor.

Själv var jag förresten på Catalunya-banan utanför Barcelona i dag. Det var fullt F1-test där och...

(Klick!)

– PeO, var tog du vägen? Hallå! Hallå!

Jahapp, då får han väl när han kommer hem läsa om de sista  F1-testerna var här.

Läs mer