Nya Suzuki Baleno officiell – sportig och elegant

Suzuki spinner vidare på vad de är bäst på – småbilar. Den japanska biltillverkaren dammar nu av gamla modellnamnet Baleno och visar upp en helt ny generation i Frankfurt.

På Genèvesalongen i våras visade Suzuki upp konceptbilen iK-2. Formerna från den går igen när helt nya Baleno nu visar upp på bilsalongen i Frankfurt.

Suzuki beskriver sin nya småbil som sportigt och elegant formgiven, helt enligt formspråket ”Liquid Flow” och sägs illustrera karossformen som en flytande massa som ständigt är i rörelse.

Nya Baleno baseras på en helt ny plattform och mäter 399,5 centimeter på längden. Det gör att den storleksmässigt sorteras in snäppet över syskonet Swift (en decimeter längre än femdörrars-Swift, för att vara exakt). Fem personer ska utan problem få rum och bagaget bjuder på 355 liters volym – klassledande enligt Suzuki.

Instrumentbrädan domineras av en sju tum stor Smartphone Linkage Audio Display som kan kopplas samman med en dator, läsplatta eller mobiltelefon. Systemet är också kompatibelt med Apple Carplay.

Motoralternativen är två till antalet – båda bensinare. Dels en 1,0-liters trecylindrig Boosterjet-maskin som med turbohjälp kommer upp i 112 hästkrafter och 170 newtonmeter, och dels en 1,2-liters fyrcylindrig Dualjet-maskin på 90 hästkrafter och 120 newtonmeter. Sistnämnda kallar Suzuki för en lätthybridmotor tack vare en inbyggd generator som genererar elektricitet vid inbromsningar och som dessutom ger lite extra knuff vid accelerationer. Energin som uppstår vid inbromsningar lagras i ett litet litiumjonbatteri.

Preliminärt ligger utsläppet för Baleno med Dualjet-motorn på 93 gram koldioxid per kilometer.

Baleno var en hyfsat vanlig Suzuki-modell i Sverige under 1990-talet, framför allt i kombiutförande. Men sedan i början av 2000-talet har Baleno lyst med sin frånvaro i Sverige och ersattes av Liana. Våren 2016 är det alltså dags för en comeback. Förvänta dig dock inte att se en kombiversion.