Nya Suzuki Swift officiell

Suzukis småbil Swift, en av Teknikens Världs favoriter i klassen, kommer nu i helt nytt utförande. Generation fyra börjar säljas i hemlandet redan om några dagar medan den europeiska versionen har premiär i vår.

Nu är den officiell, nya Suzuki Swift modellår 2017, men det är inte första gången vi ser den. Läckor och spionbilder har gjort att vi på förväg haft koll på vad som var på ingång, främst utseendemässigt.

Tyvärr är Suzuki väldigt fåordiga i dagsläget. Deras pressmeddelande är inte många rader långt, trots att bilen har säljpremiär i Japan redan den 4 januari, det vill säga i nästa vecka. Japanska spekulanter får helt enkelt pumpa säljarna på information när bilhallarna stormas.

Utseendet är helt nytt, men grundkonceptet finns kvar. Förra generationen var snygg och proper, om än aningen slätstruken. Nya generationen sticker ut på ett helt annat sätt med sin front som inte är helt olika den som finns på Jaguar F-Type. Om den är snyggare eller inte, det är upp till betraktaren, men att det kommer att råda kluvna meningar om nya fronten råder det ingen tvekan om.

Suzuki har tagit till några knep för att få nya Swift att skilja sig från mängden. Fönsterlinjen har de låtit smalna av i en svart övergång över C-stolparna, på ett liknande vis som Opel använder på sina modeller, och de bakre dörrhandtagen har de gömt i det svarta området där dörr möter C-stolpe.

Interiört är det ett lyft men också stramare än tidigare med rakare linjer och plattare ytor. Mätarhuset utgörs framför allt av två stora rundlar och mittkonsolen är mindre plottrig än tidigare.

Nya Swift, som har mycket att leva upp till då Suzuki är världens främsta kompaktbilstillverkare, kommer i hemlandet Japan att erbjudas i sex olika utföranden; RSt, Hybrid RS, RS, Hybrid ML, XL och XG. Samtliga versionen utom XG-varianten kan utrustas med ett säkerhetspaket som bland annat innehåller adaptiv farthållare, autobroms och helljusassistans.

Två maskiner presenteras i nuläget, dels en mildhybriddrivlina med en 1,2-liters Dualjet-motor där bränsleekonomi står i fokus samt en 1,0-liters turbomaskin där körglädje ska prioriteras i kombination med en sexstegad automatlåda. Suzuki nämner inga specifikationer för maskinerna med tidigare läckta dokument säger att det rör sig om 112 hästkrafter i motorn på 1,0 liter.

Nya Suzuki Swift ska säljas över hela världen. Europeisk premiär blir det på bilsalongen i Genève i mars nästa år.

Senare kommer en Swift Sport att dyka upp där än mer körglädje är i fokus. Det blir då med en turboladdad 1,4-litersmaskin under huven, i stället för dagens 1,6-litersmaskin.