Nya Suzuki SX4 2014

Nya Suzuki SX4 officiell – nu större än Golf

Suzuki finns också representerade på bilsalongen i schweiziska Genève. Där visar de upp en helt ny generation av SX4 som inte bara har helt nytt utseende utan också har vuxit – och det rejält.

Efter drygt sex år är det nu dags för en ny generation av SX4, Suzukis crossoveralternativ i golfklassen. Från att ha varit mindre än Volkswagen Golf – 4,13 meter på längden – har SX4 vuxit till sig rejält och mäter nu på millimetern 4,3 meter. Tidigare nästan decimetern kortare än gamla Golf och nu plötsligt 4,5 centimeter längre än nya, större Golf. Snacka om växtvärk. Dessutom har axelavståndet vuxit från 2,5 till 2,6 meter. Både på bredden och höjden har den jämfört med sin föregångare vuxit en centimeter till 176,5 centimeter från sida till sida samt till 157,5 centimeter från topp till tå.

 De nya måtten har gjort underverk för innerutrymmena, inte minst bagageutrymmet som numera sväljer 430 VDA-liter. Föregångaren rymde endast 270 motsvarande liter.

 Motorerna består av två alternativ. Den ena drivs av bensin, den andra av diesel. Båda har en cylindervolym på 1,6 liter. Båda motorerna ska enligt Suzuki bjuda på bland de lägsta koldioxidutsläppsnivåerna i klassen. Utsläppen ligger mellan 110 och 136 gram per kilometer beroende på om det är bensin- eller dieselmotor under huven, manuell eller automatisk växellåda samt om det är framhjuls- eller fyrhjulsdrift.

 En femväxlad manuell låda är standard tillsammans med bensinalternativet, en sexväxlad manuell till dieselmotorn. En CVT-automatlåda finns som tillval. Den kan växlas manuellt i sju steg via paddlar på ratten.

 Start/stopp-system finns på de modeller som är utrustade med manuell låda.

 Något som Suzuki trycker på i sitt pressmaterial är det öppningsbara dubbelpanoramaglastaket som till ytan tillhör de större i klassen. En annan detalj är det vidareutvecklade fyrhjulsdriftssystemet AllGrip som tillåter fyra inställningsmöjligheter – Auto, Sport, Snow och Lock – via ett lätt ”tryckvrid” på ett vred på mittkonsolen.

 Vi har inget datum på när det är svensk premiär för nya SX4, men då Suzuki gör reklam för bilen på sin svenska hemsida ligger det förmodligen inte allt för långt fram i tiden.

I och med att en ny generation av SX4 är aktuell kanske du ser det som ett tillfälle att lägga slantarna på en SX4 av utgående generation? Missa då inte att läsa vårt begagnattest av Suzuki SX4.