Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Toyota Auris officiell – nu med två hybrider

I dag slår Toyota på stora trumman när de presenterar en helt ny generation Auris på bilsalongen i Genève. Ny plattformsteknik och nya former i all ära, men den stora nyheten är hybriddrivlinan som numera ska skrivas ut i plural.

Den 20 september 2012 presenterades andra generationen Toyota Auris i halvkombiutförande. I dag, knappt fem och ett halvt år senare, är det dags för tredje generation att ge sig tillkänna. Den gör det på bilsalongen i Genève som i dag öppnade upp sina portar för besökare. Tyvärr för alla som inte besöker salongen är det än så länge väldigt torftigt med bilder från Toyotas håll, så även till viss del antalet tekniska detaljer. Toyota kompenserar detta genom att i stället bjuda på trevliga nyheter för alla hybridfantaster. Mer om det lite längre ned i artikeln.

Längre, bredare och lägre

Nya Auris har mycket att leva upp till. Föregångaren har under sina år varit en populär bil, inte minst i Sverige där den under 2017 placerade sig på en nionde plats över landets mest sålda bilmodeller med 6 208 exemplar (än bättre gick det 2016 med en sjundeplats). Intressant siffra, men än mer intressant är hur stor andel av dessa som är Auris Hybrid – 77 procent, eller 4 765 om vi ska räkna i antal.

Och nog ska nykomlingen kunna ta över stafettpinnen på ett bra sätt. Inte minst tack vare hybriddrivlinorna (jo, du läste rätt, plural är rätt form, men som tidigare nämnt, mer om detta längre ned i texten) men också då modellen har blivit större och rymligare.

På längden har Auris vuxit med fyra centimeter vilket gör att tredje generationen mäter 437 centimeter från för till akter. Även axelavståndet har vuxit, från 260 till 264 centimeter. Överhänget fram har kortats ned med två centimeter medan överhänget bak har ökat med lika mycket. Båda hjulparen har med andra ord flyttats fram i jämförelse med utgående generation.

På bredden är modellen numera 179 centimeter, tre centimeter mer än tidigare. Längre och bredare alltså, men även lägre för att ge ett annat intryck. Tidigare generationens 147,5 centimeter har kapats med 2,5 centimeter och för att inte utsätta dig för knepigheter ger vi dig här svaret på denna matematiska beräkning; nya Auris är 145 centimeter hög.

Hur bagageutrymmet har påverkats är svårt att säga, speciellt då bakrutan har lutats framåt med ytterligare 14 grader jämfört med generation två. Gamla Auris i halvkombiformat rymmer 360 liter upp till insynsskyddet och 428 liter om man mäter hela vägen upp till taket.

Helt nya former... och dumma är de inte, långt ifrån.Helt nya former... och dumma är de inte, långt ifrån.Helt nya former... och dumma är de inte, långt ifrån.
Helt nya former... och dumma är de inte, långt ifrån.

Säkrare

Auris generation tre bygger på Toyotas senaste plattformsarkitektur TNGA som står för Toyota New Global Architecture. Det är samma plattform som bland annat senaste generationen Prius använder. Den står för mer vridstyvhet och höghållfasthetsstål i de delar som är extra utsatta vid kollisioner, men också för en högre grad av körglädje i form av sänkt vikt och tyngdpunkt.

Utöver modernare och säkrare grundkonstruktion utrustas nya Auris dessutom med en rad säkerhetssystem som samlas under begreppet Toyota Safety Sense.

Motorer

Toyota presenterar tre drivlinor till nya Auris där den ena är en konventionell bensinmotor utan någon som helst assistans och de två andra är hybrider där bensin och el kombineras. Bensinmotorn är en 1,2-liters turbospis med än så länge okänd effekt. Men tittar vi på denna motor i exempelvis nuvarande Auris och C-HR så levererar den 116 hästkrafter och 185 newtonmeter. I C-HR är den hopparad med en steglös Multidrive S-låda, så även i utgående Auris om man gjort valet att inte ha manuell låda.

De två andra drivlinorna är de mest intressanta då det rör sig om hybriddrivlinor, en teknik som Toyota har varit världsledande inom i över två årtionden.

Den stora nyheten är att Toyota numera ska erbjuda två hybridalternativ till alla sina så kallade kärnmodeller. Det ena alternativet ska prioritera bränsleekonomi och miljö medan det andra har större fokus på körglädje.

Nya Auris är först ut att dra nytta av företagets nya hybridstrategi. Modellen erbjuds dels med en 1,8-liters elhybrid som klämmer ur sig 122 hästkrafter. Specifikationerna känner vi igen från både C-HR 1,8 HSD och Prius 1,8 HSD. En snål drivlina men kanske inte ett glädjepiller i form av prestanda, även om den i C-HR är accelerationssnabbare än 1,2-litersmaskinen.

Vill man ha mer pulver under huven men ändå köra hybrid är det den nya hybriddrivlinan som lockar. Då är elmotorn sammankopplad med en 2,0-liters bensinmotor med en sammanlagd uteffekt på 180 hästkrafter. Denna drivlina sägs matcha TNGA-plattformen på ett bättre sätt, TNGA är nämligen utvecklad efter det att Toyota uttalade att de skulle bli sportigare.

Men är det miljön och plånboken man tänker på i första hand är det alltså det svagare hybridalternativet man ska sikta in sig på. Enligt Toyota ger den utomordentligt låga bränslekostnader och låga koldioxidutsläpp. Den ska också fungera att köra på el upp till 50 procent av de dagliga turerna. Någon plug in-laddning behövs inte, enligt Toyota.

Priser och marknadslansering

Exakt när det är lanseringsdags för nya Auris, som ska byggas i England, återstår att se, men framåt slutet av 2018 snackas det om i dagsläget. Några prisuppgifter är heller inte kända men det spekuleras i att prisbilden blir ungefär som i dag. Dagens Auris med 1,2-litersmotorn kostar från 200 900 kronor (manuell låda) och i hybridutförande (122 hk) kostar den från 213 900 kronor.

Hur tidsschemat ser ut för nya kombimodellen, Auris Touring Sports, återstår att se.