Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Toyota Avalon får Lexus att blekna

På Detroitsalongen ställer Toyota ut femte generationen Avalon, en modell som vi européer inte får se röken av på hemmaplan men som ändå är väl värd att ta en titt på här.

Sedanbilarna lever en tuff närvaro på den europeiska kontinenten. Annat är det i USA där sedanbilarna fortfarande frodas även om suvarna är på väg att ta över även där (pickuperna dominerar redan). På bilsalongen i Detroit är det många nya sedanmodeller som presenteras, bland annat helt nya Toyota Avalon som nu går in i sin femte generation.

Tidigare Avalon-generationer var ganska mesiga i framtoningen, lite som en gammal Avensis. Förra generationen tuffade dock till sig en aning och fick dessutom ett enormt gap under grillen. Detta gap har till femte generationen förstorats och gått ihop med grillen vilket gör att Lexus spindelgrill bleknar vid en jämförelse. Snyggt och tufft eller fult och groteskt? Oavsett vad man tycker, men har inte ”störst grill”-hysterin gått för långt?

Nåväl… nya Avalon är något större än sin föregångare och mäter 497,8 centimeter på längden, 184,9 centimeter på bredden och 143,5 centimeter på höjden medan axelavståndet är 287 centimeter, fem längre än tidigare.

Toyota har velat få till en högre känsla av premium i nya Avalon och visst kan man säga att de har lyckats, framför allt på insidan som är mer ”clean” än tidigare. Insidan domineras framför allt av den stora mittkonsolen som löper upp mot instrumentbrädan för att där avslutas med en stor skärm. Skärmen tillhör Toyota Entune 3.0-infotainmentsystem och innehåller allt vad uppkopplingsmöjligheter heter, samt ett bastant ljudsystem.

Precis som rådande trend har Avalon fått ett digitalt mätarhus som utgörs av en sju tum stor skärm. Denna kan kompletteras med en tio tum stor head up-display som sägs vara den största monterad i en bil i detta segment.

Två motoralternativ erbjuds till nya Avalon. En 3,5-liters V6 på 305 hästkrafter och 362 newtonmeter samt ett hybridalternativ där en 2,5-litersfyra samarbetar med en elmotor för att producera totalt 206 hästkrafter och 249 newtonmeter.