Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080901-nya-toyota-avensis080901-nya-toyota-avensis080901-nya-toyota-avensis
080901-nya-toyota-avensis

Nya Toyota Avensis debuterar i Paris

Nu är det dags för en ny generation av Toyotas storsäljare i Europa. Medan Camry är amerikanernas gunstling är det Avensis som tilltalar de europeiska Toyota-köparna. På Parissalongen blir det premiär för nya, snålare Avensis.

      Toyota planerar att göra ett storslaget intryck på oss européer i samband med den internationella bilsalongen i Paris som tar sin början den 2 oktober. Tre stora nyheter ska visas: nya Avensis, minibilen iQ och kompaktsuven Urban Cruiser. Nya Toyota Avensis får vi dock en första titt på redan nu. Även om vi får nöja oss med en enda bild är det lätt att bilda sig en uppfattning om hur nya Avensis ser ut. Det första intrycket är att bilen har blivit ganska mycket bitigare. Gamla Avensis proportioner ser ut att ha fått ge vika för en mer coupeliknande profil med kortare motorhuv och baklucka. Formerna är dessutom mer grovhuggna med skarpa veck blandade med konkava och konvexa partier. Detaljerna om nya Avensis är mycket sparsamma, för att inte säga obefintliga. Det enda vi vet är att bilen, när den börjar säljas i januari, ska få en helt ny uppsättning motorer som ska vara betydligt snålare och renare än dagens. Nuvarande Avensis erbjuds som fyradörrars sedan, femdörrars halvkombi och helkombi. Vad det gäller nya Avensis är det fortfarande oklart om den ska säljas i alla dessa utföranden. Det har ryktats om att halvkombin försvinner. 

Förutom nya Avensis ska Toyota som sagt även visa iQ och Urban Cruiser. Den lilla minibilen iQ har vi fått se ett otal spionbilder på. Nästan lika många gånger har det lovande konceptet visats på bilsalonger världen över. Men i Paris ska det så äntligen bli dags för den slutgiltiga premiären för iQ. iQ, med sina knappa tre meter, sägs bli världens minsta fyrsitsiga bil. I början av oktober ska Toyota även visa sitt bidrag till den redan överetablerade kompaktsuvklassen. Urban Cruiser har sedan en tid tillbaka visats som koncept, men nu blir det slutligen premiär för den produktionsfärdiga bilen.

Läs mer