Nya Toyota Aygo

Nya Toyota Aygo leker tittut

En ny generation av lilla Aygo ska ställas ut i Toyotas monter på Genèvesalongen i mars. Men redan nu får vi smygtitta på den.

Nio år gamla Toyota Aygo är på väg att förnya sig i form av en helt ny generation. Första gången vi får se den blir på Genèvesalongen om ett par veckor, men redan i dag tittar den fram i en dunkel industribyggnad för att reta vår upp våra sinnen.

På bilden här ovan ser vi en bil med mer påkostade former än vad vi är vana vid hos dagens Aygo. Stort Toyota-emblem i nosen flankeras av skarpa linjer som leder ut till en självsäker blick i form av strålkastare med lysdioder.

David Terai, ansvarig designer vid skapandet av nya Aygo, säger att nya generationen ska ”sticka ut på ett japanskt vis men samtidigt fånga andan hos det europeiska folket”. Med andra ord kommer den förmodligen att skilja sig ganska kraftigt från syskonbilarna Peugeot 108 och nya Citroën C1.

 En detalj som kommer att vara garanterat bättre hos nya Aygo är säkerheten. I Euro NCAP:s krocktest för lite mer än ett år sedan belönades Aygo och syskonbilarna med tre stjärnor av fem möjliga i betyg efter att ha uppdaterats på vissa punkter (två stjärnor var ursprungliga betygsättningen).

Precis som hos Peugeot 108, som presenterades för bara några dagar sedan, kommer nya Aygo troligtvis att drivas av några små och snåla trecylindriga bensinmotorer som klarar kommande EU-regler för avgas- och partikelutsläpp. Det är tveksamt om dieselmotorer kommer att finnas som alternativ.

Precis som med Peugeot 108 blir det tre- och femdörrarskarossversioner av Aygo. Förmodligen även en ”cabriolet”-version à la fransosen.

https://youtu.be/LH8MqVpDi4c?width=575&height=353