Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Nya Toyota Aygo X officiell – småbilen har blivit en suv

Toyotas allra minsta modell Aygo visas nu i en helt ny, tredje generation och föga överraskande har den förvandlats till en liten suv och fått tillägget X.

I våras visade Toyota upp konceptbilen Aygo X Prologue som en försmak på den kommande, tredje generationen av småbilen Aygo. Nu visas den produktionsfärdiga bilen upp och nej, den ser förstås inte riktigt lika tuff ut som konceptet, men skillnaden mot utgående generation Aygo är markant.

Tilläggsbokstaven X efter modellnamnet säger att Toyota vill att bilen ska uppfattas som en suv. Några riktiga suvattribut har den dock inte, markfrigången är bara 1,1 centimeter högre än utgående Aygo och den trecylindriga enlitersmotorn med 72 hästkrafter driver bara på framhjulen. Man kan välja mellan en femstegad manuell låda och en steglös CVT-växellåda. Något elektrifierat motoralternativ nämns inte i dagsläget.

Designmässigt får Aygo X dock en hel del suvkänsla tack vare de rejält tilltagna plastsjoken runt hjulhusen. Den gröna bilen på bilderna är en Limited Edition som kommer att finnas under de första sex månaderna och ser lite extra terränganpassad ut med sina mattsvarta 18-tumsfälgar och orange detaljer.

Aygo X är hela 23,5 cm längre än gamla Aygo och har 9 cm längre axelavstånd. Den är också 12,5 cm bredare. Den har alltså vuxit rejält och får sägas ta steget från mikrobil till småbil.

Föregående två generationer Aygo har haft kusiner från Peugeot och Citroën men några sådana blir det inte den här gången. Aygo X byggs på Toyotas egen GA-B-plattform som även finns under Yaris och Yaris Cross.

Om det kommer en Aygo utan ”X” och när Aygo X börjar byggas och säljas, är ännu okänt.