Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Toyota GR Supra officiell – fakta, pris och bilder

Nu är den avtäckt, 17 år efter nedläggningen av fjärde generationen Supra. Här är allt du behöver veta om nya Toyota Supra – tekniska specifikationer, lanseringsdatum och svenskt pris.

17 års väntan är över – nya Toyota Supra är här! Eller Toyota GR Supra som den faktiskt heter eftersom Gazoo Racing, japanernas motorsportavdelning, har varit starkt involverade i utvecklingsarbetet.

Om du inte nöjer dig med att läsa om och se nya Supra är det dags att leta flygbiljetter till Detroit, för det är där bilen nu står utställd ett par veckor framöver. Du som skippar resandet kan fortsätta läsa…

Chefsingenjör Tetsuya Tada säger sig ha velat behålla de karaktäristiska dragen från tidigare Supra-generationer med bland annat kort axelavstånd (kortare än på GT 86), tilltagen spårvidd, låg vikt med tyngdpunkten lågt placerad, hög vridstyvhet, bakhjulsdrift och så klart en rak sexa på 3,0 liter (något som MKIII och MkIV hade medan MkI och MkII hade en sexa på 2,8 liter).

Den stora nyheten vid sidan om själva bilen, och som Toyota inte nämner, är att motorn inte är Toyotas utan BMW:s. Det är nämligen samma motor som finns i nya BMW Z4, i den modellversion som betecknas M40i. Det betyder, som ovan nämnt, sex cylindrar på rad som tillsammans uppnår en volym av 3,0 liter. I Supra-utförande ger denna twinturbo-motor 340 hästkrafter och 500 newtonmeter. Exakt samma siffror som i BMW Z4 M40i.

Växellådan är en åttastegad automat med en integrerad Launch Control-funktion. Även denna komponent är hämtad från BMW. Toyota har dock skruvat en aning på saker och ting för att få de att lira med deras bil.

Visst har Toyota fått till en egen stil på interiören, men det är tydligt att det är en BMW i grunden. Se exempelvis rattspakarna och -knapparna, radiodelen samt mittkonsolen med växelväljaren och det så BMW-typiska iDrive-vredet.

Medan motorspecifikationerna är desamma är prestandasiffrorna inte det, för där slår Toyota BMW på fingrarna. 0-100 km/h går på 4,3 sekunder, tre tiondelar (två tiondelar, beroende på vilket BMW-dokument man läser) snabbare än BMW Z4 M40i. Framför allt vikten är det som gör att Supra är snabbare än Z4. Förstnämnda har en tjänstevikt på 1 570 kilo medan sistnämnda ligger på 1 610 kilo.

Nya Supra mäter 438 centimeter på längden, 185 centimeter på bredden och 129 centimeter på höjden. Med andra ord är den ungefär sex centimeter längre än BMW Z4 men i gengäld något smalare och lägre.

Toppfarten är för övrigt begränsad till 250 km/h.

Den Launch-modell som är aktuell vid lanseringen i november, även i Sverige, bjuder på extra standardutrustning i form av ett Premium-paket bestående av bland annat aktiv diffbroms över bakaxeln, aktiv fjädring, 19-tumshjul, vassare bromsar, adaptiv farthållare, nyckellöst lås- och startsystem, LED-strålkastare, head up-display, infotainmentskärm på 8,8 tum och ljudsystem från JBL.

Supra Safety+ Package ingår också och innehåller döda vinkel-varnare, filbytesvarnare, bakomvarande trafik-varnare vid backning och parkeringssensorer med autobroms samt eCall.

Redan i morgon bitti, tisdagen den 15 januari klockan 09.00, öppnar Toyota Sverige upp för reservationer av nya GR Supra. Men den svenska tilldelningen är starkt begränsad så det gäller att hänga på låset om man ska ha en chans.

Toyota GR Supra med Premium-paket kostar i Sverige från 678 900 kronor och den som lyckas lägga vantarna på ett exemplar får vänta till november innan bilen dyker upp. Produktionen sker parallellt med BMW Z4 hos Magna Steyr i Graz i Österrike.

LÄS MER: Vi kör nya Toyota Supra

– Förr i tiden spenderade jag oräkneliga timmar körandes en äldre Supra runt Nürburgring för att bli Master Driver. Därför är Supra som en gammal vän som har en speciell plats i mitt hjärta. När andra företag rullade ut sina vackra nya prototyper som alla skulle introduceras körde jag fortfarande en Supra som inte ens längre var i produktion. Så även om Toyota faktiskt inte planerade att tillverka en ny Supra så höll jag, precis som alla andra Supra-beundrare runt om i världen, tummarna för att det ändå skulle hända. Nya GR Supra föddes genom utvecklingen på Nürburgring – och jag kan ärligt säga att det här är en bil som både är rolig att köra och bättre än någonsin tidigare, säger Toyotas vd Akio Toyoda om nya Supra.