Nya Toyota Hilux avslöjad

En helt ny generation Toyota Hilux närmar sig men redan nu vet vi hur den ser ut och vilka drivlinorna blir tack vare några avslöjande bilder.

Toyotas populära pickup Hilux är just nu inne på sin sjunde generation. Denna så kallade N25-generation har i år tio år på nacken och en avlösare finns inom räckhåll. Troligtvis blir det premiär på någon av bilsalongerna under året med förmodad försäljningsstart under 2016.

Toyota har ännu inte visat eller berättat om nya Hilux, däremot kunde vi för några månader sedan ta del av bilder som delvis avslöjade modellen. Denna gång är det bättre upp eftersom bilderna visar hela bilen, om än inte från alla vinklar men i alla fall snett framifrån samt insidan.

Utseendemässigt har nya Hilux väldigt lite gemensamt med amerikanska syskonmodellen Tacoma som hade premiär i Detroit i början av året. Strålkastarna bär vissa likheter, men fronten är betydligt mindre uppkäftig på Hilux med sin låga och breda grill. Helheten andas mindre lastbil och mer personbil, trots bulligare skärmar än på dagens generation.

Helt ny insida, men skärmen känns eftermonterad vilket det kanske också är.

Även interiört är det mer personbilslikt än i Tacoma. Linjerna på instrumentbrädan ser ut att ha inspirerats från Toyotas andra personbilar, exempelvis Auris. Den stora skärmen ser inte ut att vara någon originaldetalj utan verkar vara monterad i efterhand.

Ett dokument (se bildgalleriet nedan) på vad vi tror är thailändska hör till de avslöjande bilderna. I detta kan vi bland annat ta del av drivlinorna. En 2,4-liters turbodiesel med antingen 150 eller 167 hästkrafter kommer att finnas i utbudet, den svagare med manuell låda och den starkare med automatlåda. En 2,8-liters turbodiesel på 177 hästkrafter med antingen manuell eller automatisk växling blir toppalternativet. I dokumentet står även utskrivet en 2,7 liter stor bensinmotor med 166 hästkrafter som kan fås med antingen manuell låda eller automatlåda.

Till Sverige lär endast dieselmotorerna komma, vilket motsvarar dagens utbud.

Med nya Tacoma i färskt minne kan vi misstänka att nya Hilux får flera av de finesser som amerikanska syskonet tagit del av, inte minst döda vinkeln-varnare. Vi kan också hoppas på förbättrad ljudisolering. Dock är det osäkert om Hilux får samma läckra standardutrustning som Tacoma, nämligen den standardmonterade GoPro-kameran i vindrutans överkant.