Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Nya” Toyota Land Cruiser avslöjad!

Dagens Land Cruiser börjar bli gammal och en ny generation borde vara aktuell, men de läckta bilder som vi ser här sägs föreställa det ansiktslyft som Toyotas största modell genomgår nästa år. Ett rejält sådant.

En av världens äldsta bilmodeller som fortfarande är i produktion är Toyota Land Cruiser. Det är nästan omöjligt att räkna på hur många generationer som presenterats av det populära ”terrängfordonet” sedan starten i början av 1950-talet eftersom det finns så många olika versioner. Dels finns Land Cruiser i en terrängvariant som har Willys-Overlands världsberömda militärfordon som förebild, och dels finns den komfortinriktade varianten (som i sin tur finns i olika versioner) som är den modell vi främst förknippar med namnet Land Cruiser.

Sistnämnda har i nuvarande utförande snart nio år på nacken, men enligt arabisk motormedia, som har fått tag på bilder ur en broschyr, ska en uppdaterad version presenteras senare i år, för att senast nästa år börja säljas. Med tanken på åldern på dagens generation borde en ny generation vara aktuell, men så ser fallet inte ut att vara.

Foto: Erik Gustafsson

 Toyota Land Cruiser som den ser ut i dag. Bilden kommer från vår provkörning för ett par år sedan.

På bilderna tagna ur broschyren ser vi en helt ny front med platta grill och nya, aningen lägre strålkastare. Bakljusen är även de nya och mer smäckra än idag. Att det rör sig om en facelift och inte en ny generation ser vi på sidofönstren, dörrarna och skärmarna. Dessa delar ser likadana ut som de gjort under de senaste åren.

Interiört är grunderna densamma men mittkonsolen har omarbetats, likaså mätarhusets innandöme.

Motorerna väntas vara desamma som i dag, det vill säga V6:or och V8:or som antingen går på bensin eller diesel.