Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Nya Toyota Land Cruiser officiell

Lite som en blixt från klar himmel är den här. Toyota Land Cruiser generation J300 debuterar med ny dubbelturbo-V6, tiostegad automatlåda och en helt färsk plattform.

Toyota Land Cruiser är någonstans definitionen av en äkta klassiker. Modellen har funnits med sedan Koreakriget bröt ut 1950 och Toyota fick i uppdrag av USA att ta fram och börja massproducera ett fordon liknande Willys Jeep – som använts framgångsrikt under andra världskriget.

Sedan dess har Land Cruisern hängt med. Under 1950-talet fick den först modellbeteckningen BJ innan den gick över till den sifferbaserade benämning som vi känner i dag. Den senaste generationen kallas 200-serien (J200) och har funnits med ända sedan 2007. Nu är 300-serien (J300) här och det rör sig, faktiskt, om en helt ny bil.

Bilen blir den första med Toyotas nya TNGA-F-plattform (Toyota New Global Architecture storlek F), något som man hoppas ska ge exceptionella offroad-egenskaper, styrka och dynamisk balans. Plattformen, som för första gången huserar en ramkonstruktion, möjliggör även ny teknik, viktreducering, högre säkerhet och en modernare design. Konstruktionen har omdesignats för att spara vikt och öka stabiliteten – den nya Land Cruisern är 200 kilo lättare än sin föregångare.

1 AV 3
Foto: Toyota
2 AV 3
Foto: Toyota
3 AV 3
Foto: Toyota

Nya upphängningssystem har också installerats för att hålla däcken i direkt kontakt med marken i tuff terräng och för att förbättra väghållningsegenskaperna. Nya Land Cruiser får även något Toyota kallar för Multi-Terrain Monitor, vilket ger föraren en översikt över vägunderlaget och anpassar bilens köregenskaper efter det samt nya lägen som Deep Snow och ett Auto-mode.

Motorer är också på tapeten. Borta är den gamla V8:an och nya V6:or med dubbelturbo har tagits fram: en 3,5-liters bensinare och en 3,3-liters diesel. Båda kommer med en ny tiostegad automatlåda som ska bidra till minskad förbrukning och koldioxidutsläpp. Dieselmotorn tros få runt 310 hästkrafter (227 kW) och ett vrid på 700 newtonmeter.

1 AV 5
Foto: Toyota
2 AV 5
Foto: Toyota
3 AV 5
Foto: Toyota
4 AV 5
Foto: Toyota
5 AV 5
Foto: Toyota

Bensinmotorn kommer med en effekt på 415 hästkrafter (305 kW) och ett vrid på 650 newtonmeter, vilket är cirka 30 hästkrafter mer än den gamla V8:an. Den gör noll till hundra på 6,7 sekunder, vilket får anses ganska hyfsat med tanke på bilens storlek och vikt. Toyota Land Cruiser är inte helt oväntat fyrhjulsdriven och kommer med tre olika låslägen.

Bilen har självfallet fått en ny design där man utgått från ett koncept kallat ”funktionell skönhet” – två ord som vanligtvis kanske inte brukar följa varandra. Dimensionerna förblir dock detsamma som hos den tidigare Land Cruisern. Den nya är lika lång och lika bred som den gamla och har samma markfrigång.

Toyota introducerar i stället några nya säkerhets- och parkeringssystem, kallade Pre-Collision System respektive Parking Support Brake – namn som känns hyfsat självförklarande kring dess funktioner. Båda är främst till för att förhindra och förebygga olyckor.

Toyota har inte släppt några siffror angående pris eller förbrukning än, men är redo att lansera nya Land Cruiser redan till sommaren.
I Sverige säljs i dag Land Cruiser 150 (J150/J15), som uppdaterades för ett par år sedan. Den erbjuds med fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer samt även bensin-V6:a i Ryssland.