Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Toyota Prius är sexig och inspirerad av Lady Gaga

Toyota Prius generation fyra är nyligen presenterad och en marknadslansering stundar. Nu får vi veta att den japanska hybridbilen formgavs med bland annat sexighet och Lady Gaga i åtanke.

Nya Toyota Prius är äntligen presenterad efter att ha försenats. Anledningen till förseningen var nämligen att Toyota-cheferna inte var direkt stormförtjusta i det första förslag som designer Shunsaka Kodama hade presenterat. Bilen innehöll för mycket mänskliga drag, cheferna ville ha ett ”tekniskt” utseende som mer går hand i hand med biltypen, samtidigt som formerna skulle påminna om gamla Prius men med en högre grad av känsla och sexighet. Han fick gå tillbaka till ritbordet för att göra om fjärde generationen Prius.

I en intervju med Automotive News beskriver Shunsaka Kodama flera av hindren som uppstod under designarbetet, bland annat hur han och hans designteam var tvungna att sänka modellens luftmotstånd samtidigt som den triangulära silhuetten skulle behållas och huvudutrymmen i baksätet skulle vara fullgott. Dessa mål gick stick i stäv med varandra, men löstes till slut tack vare hjälp från ingenjörerna som hittade på några nya tekniska lösningar. Luftmotståndet sänktes till slut från en koefficient på 0,25 i gamla Prius till 0,24 i nya.

Redan i konceptstadiet hade Shunsaka Kodama bestämt sig för att göra nya Prius mer extrem än tidigare, därför tänkte de på artisten Lady Gaga som är känd för sin extrema blandning av stilar, vissa av dem även extrema i sig.

Lady Gaga. Foto: Loveyousay

Nya Toyota Prius bjuder inte enbart på nya former, nya generationen innehåller också mycket ny teknik, bland annat den nya TNGA-plattform som framöver kommer att hittas i fler modeller från märket. Drivlinan är dessutom omarbetad och går snålare än sin föregångare. Från 0,30 liter per mil drar den 122 hästkrafter starka hybriden, något som motsvarar från 70 gram koldioxid per kilometer.

Nya Prius har även vuxit en aning och bagageutrymmet har vuxit med över tio procent och rymmer numera 502 liter.

Något exakt svenskt premiärdatum för nya Prius finns ännu inte, inte mer än att det är våren 2016 som gäller. Inga priser är offentliggjorda.