Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081016-toyota-prius-2010
081016-toyota-prius-2010
081016-toyota-prius-2010
081016-toyota-prius-2010

Nya Toyota Prius avslöjad!

Äkta eller falsk? Det är frågan de flesta ställer sig när det nu har dykt upp en bild på vad som sägs vara nya Toyota Prius. Bilen på bilden knyter bättre an till övriga Toyota-familjen än dagens Prius, men det finns en hel del som inte stämmer.

Bilden ni ser ovan lades nyligen ut på sajten PriusChat av en användare som kallar sig bossdowner. Bilen sägs vara 2010 års Toyota Prius. Det finns dock en hel del som tyder på att den inte är det. Bilden visar en ny front som bär uppenbara drag från märkessyskonen Auris och nya Avensis. De kraftigt bakåtsvepta strålkastarna ser ut att bli Toyotas nya märkesidentitet. Fronten kan mycket väl visa sig stämma i slutändan, men det är när blicken vandrar bakåt längs med bilen som saker och ting börjar se konstigt ut.

Det konstiga med baken är att den är närmast identisk med nuvarande Prius. Toyotas hybrid har i sin nuvarande form fått mycket kritik för att vara opraktisk med den kraftigt sluttande taklinjen. Rykteskarusellen kring nya Prius har främst handlat om att bilen ska bli större och mer praktisk än den nuvarande. På dessa första fejkade/officiella bilder går ingen sådan förändring att se. Interiört ser den nya bilen fruktansvärt grå ut. De många släta och grå panelerna blir en orgie för den som uppskattar sådant, men ett helvete för den som inte gör det.

Det har sedan en lång tid tillbaka stötvis läckt ut uppgifter om den nya Priusen. Det har sagts att bilen ska bli större, starkare, snålare och dessutom komma i flera olika karossvarianter. Solceller på taket uppges bli tillgängligt som tillval. Som hybridbil har Prius varit en pionjär. När den första modellen började säljas 1997 var den världens första serietillverkade hybridbil. På senare tid har dock konkurrenterna börjat dyka upp i allt större antal. Honda visade nyligen ett koncept som förevisar nya Insight. Konceptet som i skrivande stund finns att beskåda på Parissalongen ser ut att bli en mycket vass konkurrent till Toyota Prius.

Toyota USA: Detta ÄR nya Prius

Bilderna här är äkta vara. Det visar sig vara så efter att Toyota USA har bekräftat det via sin egen blogg.

Där skriver de att nästa generation Prius kommer att behålla alla de goda egenskaperna från nuvarande generation och att den är mer eller mindre lika stor men med lite bättre innerutrymmen och bättre bränsleekonomi.

Men samtidigt kan man ställa sig frågandes till, som en av våra läsare nämnde i sin kommentar nedan, att strålkastarna på bilen på bilden ovan skiljer sig från strålkastarna på bild 1 nedan.

Till sist... Toyota Prius facelift!?

Läs mer