Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Toyota RAV4 generation fyra officiell

Större, snålare och säkrare – efter tre generationer och 4,5 miljoner sålda exemplar tar nu fjärde generationen av populära Toyota RAV4 vid efter att ha debuterat på Los Angeles Auto Show.

När första generationens RAV4 lanserades 1994 var det en liten bil, men ändå på gränsen banbrytande. Som bara en 3,7 meter lång, tredörrars och fyrhjulsdriven liten bil var det ett udda kort i den tidigare konservativa skaran fyrhjulsdrivna terrängbilar. I dag är klassen av crossovers större än någonsin och Toyota har sålt totalt 4,5 miljoner exemplar RAV4:or, varav 1,2 miljoner i Europa. Nu siktar de på att återta kungatronen med den nya generationen. 

Jämfört med nu utgående generation växer nya RAV4 ordentligt och blir både längre (+20,5 cm) och bredare (+3,0 cm), men också lägre (-2,5 cm). Totalt mäter karossen 4,57 meter på längden med 2,66 meters axelavstånd. Toyota avslöjar inte hur mycket kupéutrymmet har vuxit, undantaget bagageutrymmet som de meddelar ha vuxit till 547 liter. Det undre bagageutrymmet har närmast dubblerats, från 51 till 100 liters utrymme. Önskas mer är baksätet delbart i 60/40-konfiguration. Den tidigare sidohängda bagageluckan ersätts av en konventionell höjdhängd lucka, som genom tillval blir eldriven.

 Interiört är sittställningen sänkt med en mer förarorienterad design. Justeringsmånen blivit lite bättre och sikten utåt förbättrats tack vare ny utformning på bland annat A-stolpen. Den interiöra designen, precis som den exteriöra, är helt ny och liknar bland annat nyligen presenterade Toyota Auris, precis som vi kunde visa redan häromdagen när det läckte ut bilder innan den officiella presentationen.

 I västra Europa blir RAV4 aktuell med tre motoralternativ. En 2,0-liters 151-hästars bensinmotor med antingen sexväxlad manuell växellåda eller en steglös automat. 167 respektive 166 gram koldioxid per kilometer. De resterande är två dieselmotorer på 124 och 150 hästkrafter med 2,0 respektive 2,2 liters cylindervolym. Den effektsvagare finns enbart med framhjulsdrift och manuell låda, något som ger ett koldioxidutsläpp på 127 gram per kilometer. Den starkare 2,2-litersmotorn är fyrhjulsdriven med antingen sexväxlad manuell eller sexväxlad automat. Utsläppssiffrorna för de är 147 respektive 173 gram per kilometer.

 Ett nytt Dynamic Drive System kontrollerar system som fyrhjulsdrift, antisladdsystem och den elektriska styrservon för optimal väghållning, framkomlighet och bränsleförbrukning. Kraftfördelningen mellan fram- och bakaxeln regleras automatiskt i förhållanden mellan 100:0 till 50:50. Föraren kan själv välja körlägen som Normal, Sport och Lock som i sin tur låser fyrhjulsdriften i 50:50-läge. I sportläget fördelas alltid minst tio procent av kraften till bakhjulen.

Toyota säger att nya RAV4 har konstruerats för att få högsta krocksäkerhetsbetyg av Euro NCAP, det vill säga fem stjärnor. Som tillval finns automatiskt helljussystem, vingelvarnare och döda vinkel-kamera.

 Priser och svenskt lanseringsdatum är ännu inte kommunicerat, men vi hoppas på snart besked från den svenska generalagenten.