Nya Toyota RAV4 gör tidig entré

En ny generation Auris är inte allt vi har att vänta på från Toyota. Japanerna är nämligen också på gång med nya RAV4.

Den 29 november 2012 var det premiär för Toyota RAV4 generation fyra. Den tog vid där generation tre från 2006 tog slut. Och nu är sagan snart slut även för generation fyra. I dag har Toyota släppt en första teaserbild (den ovan) på nya RAV4 som har premiär tio minuter över tre på eftermiddagen den 28 mars på New Yorks bilsalong. För oss i Sverige betyder det samma dag, men klockan tio minuter över åtta på kvällen.

Toyota bjuder inte på någon information, ingen alls faktiskt. Inte ens en endaste siffra, inte endaste floskel som annars är så vanligt vid släpp av teaserbilder. I stället får vi helt förlita oss på bilden som japanerna har släppt (och en länk till livesändningen) och den säger egentligen inte så mycket. Men vi har kombinerat bilden med en bild på nuvarande RAV4 sedd ur samma vinkel. På så vis lyckas vi få lite mer kött på benen.

Det första som slår oss är att nya RAV4 ser ut att växa ganska mycket. Bilen ser större ut och att den är större än dagens generation vågar vi nästan slå fast baserat på överhängen fram och bak. Dessa, framför allt det främre, ser ut att vara betydligt mer utdragna än i dag. Axelavståndet är svårt att sia om, men vi kan starkt misstänka att det inte är kortare än i dag.

Vidare ser vi att profilen är mer avslappnad än i dag och det beror mycket på bakrutan som är framåtlutad. Nuvarande RAV4 har inte en helt upprätt bakruta, men inte långt ifrån. Plåtknycken under bakrutan ser däremot ut att stanna kvar.

Huven är betydligt flackare än den variant som RAV4 har i dag. Detta kommer att bidra till att modellen får ett helt annat utseende, ett mer robust utseende.

Grillen ser vi inte men det är inte helt fel att tro att den får ett lite mer argsint och hungrigt utförande som flera Toyota-modeller har fått på senare år, inte minst nya Auris som visades i Genève i förra veckan.

Tekniken under nya RAV4 baseras på Toyotas senaste plattform som går under bokstavsförkortningen TNGA och som redan används till exempelvis Prius, C-HR och nya Auris. Även nya Lexus UX använder sig av den, men i Lexus fall heter plattformen GA-C där C:et står för C-segmentet. Även Toyota knyter an en bokstav för att lyfta fram storleken, exempelvis TNGA C.

Nya plattformen i kombination med det senaste från märkets Toyota Safety Sense-hylla kommer att lyfta säkerheten till en modern nivå.

Nya Toyota RAV4 kommer garanterat att lanseras i hybridutförande, förmodligen i två hybridutföranden precis som med fallet Auris. Någon laddhybrid får vi förmodligen inte se då Toyota tror mer på den konventionella hybridtekniken och någon helelektrisk variant av nya RAV4… ja, det får framtiden i så fall utvisa.