Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Toyota RAV4 Hybrid snart i Sverige

Nya generationen Toyota RAV4 står utställd på bilsalongen i Paris. Där visar den upp en ny, förbättrad hybriddrivlina som förutom en bensinmotor även innehåller en eller två elmotorer.

I april tidigare i år hade nya Toyota RAV4, femte generationen, världspremiär i New York. Nu har modellen Europapremiär och står i Toyotas monter i Paris jämte Toyota Camry Hybrid och nya Corolla samt nya Corolla Touring Sports. I samband med denna premiär får vi också reda på lite mer om nya RAV4.

Ny plattform

Nya RAV4 är baserad på Toyotas så kallade globala plattform, det vill säga TNGA-plattformen som används till flertalet andra Toyota- och Lexus-modeller, bland annat den amerikanska Camry som vi skrev om i går och som under nästa år kommer till Europa i hybridutförande.

Tack vare nya plattformen ska köregenskaperna ha höjts avsevärt jämfört med utgående generation som lanserades i Europa våren 2013. Toyota beskriver chassit som välbalanserat och duktigt på att svälja vägens ojämnheter. Vridstyvheten är 57 procent högre än tidigare och viktfördelningen över fram- och bakaxeln nästan helt jämn, en procents övervikt för framaxeln.

Mindre med rymligare

I nio av tio fall växer en bilmodell vid generationsskifte, men så är inte fallet med RAV4. Den har i stället blivit mindre, men rymligare. Med exakt 460 centimeter på längden är den en halv centimeter kortare än föregångaren. Däremot har axelavståndet vuxit med tre centimeter till totalt 269 centimeter vilket inte bara gynnar de interiöra utrymmena utan också skapar kortare överhäng fram och bak. Framtill är det en halv centimeter kortare och baktill tre centimeter kortare.

Med 165 centimeter på höjden är nya RAV4 centimetern lägre än föregångaren, trots att markfrigången har ökats med 1,5 centimeter. Från sida till sida, exklusive ytterbackspeglarna, är nya RAV4:an en centimeter bredare vilket gör den totalt 185,5 centimeter bred.

För föraren ska det vara lättare att hitta en bra sittposition. Sätet har sänkts med 1,5 centimeter samtidigt som justeringsmöjligheterna på detsamma sägs vara generösare än tidigare, och rattens justeringsmån har ökat med 50 procent.

I baksätet har utrymmet på bredden blivit fyra centimeter bättre och fotutrymmet har även det förbättrats. Bakdörrarnas öppningsvinkel har utökats för att göra insteget lättare. Toyota nämner även att det ska förenkla processen att klämma in bilbarnstolar i andra sätesraden.

Bagageutrymmet i nya RAV4 rymmer 580 liter, 79 liter mer än i tidigare generation. Hur mycket som ryms med baksätet fällt (endast 60/40-fällning precis som tidigare) är okänt. Utgående RAV4 Hybrid rymmer 1 633 liter.

Hybrid

Nya Toyota RAV4 Hybrid har en nyutvecklad drivlina som består, precis som i dag, av en 2,5-liters bensinmotor med en eller två elmotorer beroende på om bilen är fram- eller fyrhjulsdriven. Dagens RAV4 Hybrid utvecklar totalt, oavsett drivning, 197 hästkrafter. Nya RAV4 Hybrid utvecklar ytterligare 21-25 hästkrafter, totalt 218 i den framhjulsdrivna varianten och totalt 222 i den fyrhjulsdrivna.

0-100 km/h går på 8,1 sekunder oavsett vilka hjul som driver. Det är två tiondelar snabbare än dagens RAV4 Hybrid (2WD och AWD).

Förbrukningen hos nya RAV4 Hybrid med framhjulsdrift anges till 0,45 liter per mil och utsläppen till 102 gram per kilometer. Utgående RAV4 Hybrid med framhjulsdrift drar på papperet 0,49 liter per mil och släpper ut 115 gram per kilometer.

Motsvarande siffror för nya, fyrhjulsdrivna RAV4 Hybrid är 0,46 liter per mil och 102 gram per kilometer. Utgående RAV4 Hybrid AWD förbrukar 0,50 liter per mil och släpper ut 117 gram per kilometer.

Notera att förbruknings- och utsläppsvärdena är utifrån WLTP korrelerade NEDC-värden.

Ny fyrhjulsdrift: AWD-i

En ny fyrhjulsdriftsgeneration tar plats i nya RAV4 Hybrid där förbränningsmotorn och ena elmotorn ger kraft till framhjulen och den andra elmotorn ger kraft till bakhjulen. Toyota skriver att systemet är rejält uppdaterat och ska leverera bättre framkomlighet även på tuffare underlag, något som det gamla systemet hade tydliga problem med enligt våra tester.

Kraftfördelningen över hjulparen har utökats jämfört med tidigare generation. Framhjulen kan bistå med upp till 100 procent av drivningen medan bakhjulen, om situationen och underlaget kräver det, kan bistå med upp till 80 procent. Maxvridet som bakaxeln kan hantera har utökats från 953 till 1 300 newtonmeter.

En nya elektronisk differentialbroms bidrar med optimal kraftfördelning mellan hjulen på samma axel.

I Europa står dagens RAV4 Hybrid för 85 procent av den totala RAV4-försäljningen. Med nya RAV4 Hybrid tror Toyota att den andelen kommer att öka till 90 procent. Modellversionen av nya RAV4 med tvåliters bensinmotor under huven, alltså ingen hybrid, kommer med andra ord att utgöra en väldigt liten del av totalförsäljningen.

RAV4, som sedan introduktionen 1994 har sålts i 8,1 miljoner exemplar, var i fjol (2017) världens mest sålda suv och världens fjärde mest sålda bilmodell oavsett klass och storlek.

Sverigelansering

Nya Toyota RAV4 lanseras i Sverige under första halvåret 2019. Några priser är ännu inte offentliggjorda.