Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Nya Toyota Supra får motor från BMW

Nya Toyota Supra är troligtvis bara några månader bort, och nu har det japanska märket, så smått, börjat avslöja detaljer kring sin nya sportbil. Bland annat att den till största del är utvecklad i Japan – men att motorn kommer att plockas från BMW.

Det avslöjar Gerald Killman, vicepresident på Toyotas utvecklingsavdelning, för holländska AutoRAI.

Tidigare har det pratats om att nya Supra skulle få hybriddrift, men så ser det alltså inte ut att bli  – i alla fall inte om vi ska tro Killman som säger att en sådan drivlina inte är aktuell.

Exakt vilken motor från BMW som är aktuell vet vi inte i nuläget, men det ryktas, med betoning på ryktas, om en sexcylindrig motor med dubbelturbo. Effektsiffran sägs hamna någonstans uppemot 450 hästars-sträcket – alltså ett rejält hack uppåt jämfört med de 340 som det ryktats om tidigare. Men som sagt, än så länge finns inga bekräftade uppgifter angående varken motorstorlek eller effekt.

Att Toyota lånar en motor från bayern är dock ingen högoddsare. Nya Supra kommer nämligen som bekant att dela plattform med kommande BMW Z4. Båda märkena har dock varit tydliga med att modellernas design helt kommer att skilja sig åt. Det är med andra ord inte frågan om ett samarbete likt det mellan Toyota och Subaru, och deras små sportbilar GT 86 och BRZ (som för övrigt kommer i nya tappningar år 2021).

På tal om GT86 sägs nya Supra bli betydligt dyrare än lillebror. Enligt de representanter från Toyota som AutoRAI talat med kommer nya Supra ”inte vara billig”. Vad det innebär kan vi bara spekulera i än så länge. I Sverige startar priserna för GT 86 på 324 900 kronor.

Foto: CarPix

Enligt Gerald Killman är nya Supra till stor del utvecklad i Japan, även om utvecklingsavdelningen i Europa också varit med på ett litet hörn. Supra får dubbelkopplingslåda, motorn fram, drivning bak. Vikten ska vara helt jämnt fördelad – 50:50.

Toyota Supra och BMW Z4 kommer att byggas i Graz, Österrike och enligt de senaste spådomarna kommer den nya japanen att visas på någon av höstens bilsalonger. Men, som vi tidigare rapporterat är det möjligt att modellen dröjer till början på nästa år.

Längre fram kommer även en tävlingsvariant av bilen, det bekräftar Gerald Killman. Hur mycket den kommer att låna från konceptbilen GR Supra Racing Concept, som visades på årets bilsalong i Genève, återstår att se.