Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Toyota Supra har premiär i Genève

Äntligen! Så skulle nog många beskriva följande information; Toyota ska visa upp nya generationen Supra på Genèvesalongen om knappt tre veckor.

Det är 16 år sedan Toyota Supra, sista generationen Mk IV, lades ned. Inte riktigt så länge har vi skrivit artiklar om efterträdaren, men nästan. Flera år av rykten, halvbekräftelser, bekräftelser, konceptbilar (notera pluralform) och flertalet spionbilder är vi snart i mål. För första gången har Toyota nu skickat ut en så kallad teaserbild tillsammans med rubriken ”Legenden återkommer”.

Under rubriken serverar vi inte någon som helst information, endast en textrad som säger följande:

”På Genèvesalongen 2018 signalerar ett modernt racingkoncept Toyotas engagemang för att återkomma till marknaden sin mest ikoniska sportbil.”

Ska man tolka den formuleringen ordagrant så låter det nästan som att det är ännu en konceptbil vi ska få se. Så är det sannolikt, men i och med att den BMW-samutvecklade bilen har varit under utveckling i bra många år nu, och rullat som prototyp en lång tid, misstänker vi starkt att denna konceptbil är bra nära produktionsbilen (något annat skulle världen inte klara av efter alla dessa år). Ungefär på samma vis som BMW Concept Z4 som visades upp i somras.

Foto: CarPix

Bilden avslöjar en böljande och linjespäckad kaross med ”dubbelbubbeltak” samt en rejält stor bakvinge. Mer racing än så kan det knappast bli. Kanske det är banbil som ska visas? Toyota skriver ju faktiskt ”racingkoncept”. Dubbelbubbeltaket har vi sett på spionbilder, men då saknades bakvingen.

Nya Supra, som ska byggas i Österrike, är tänkt att komma i flera olika utföranden, bland annat med en BMW-sexa på omkring 340 hästkrafter. Det ryktas också om att modellen kan hamna under Gazoo Racings beskydd, ungefär som flertalet andra Toyota-modeller nyligen gjort.

Bilden ovan har vi gjort ljusare för att tydligare visa bilen. Bilden nedan är den Toyota har släppt.