Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Toyota Supra – tre snabba från provkörningen

Vi har tidigare kört nya Supra, nu är det dags igen. Denna gång är bilen inte längre hemlig. Hans Hedberg befinner sig i Spanien där han låter Supra bekänna färg.

Redan i september förra året fick vi tillfälle att exklusivt köra nya Toyota Supra, eller GR Supra som den egentligen heter för att markera Gazoo Racings inblandning, på racerbanan Jarama utanför Madrid. Då hade modellen ännu inte presenterats officiellt och vi körde därför en maskerad bil, dessutom var specifikationerna fortfarande hemliga.

Men sedan mitten av januari 2019 är nya Supra en offentlig bil. Vi vet hur den ser ut, vi vet att den har en rak sexa på 3,0 liter, 340 hästkrafter och 500 newtonmeter, vi vet att motorns specifikationer är identiska med den i BMW Z4 M40i. Vi vet också att Supra är snabbare än motsvarande Z4, 0-100 km/h går på 4,3 sekunder.

Vad vi inte vet är hur den är att köra nu när alla kort ligger på bordet. Det är därför vi har skickat Hans Hedberg till samma bana som då vi körde bilen i fjol, det vill säga Jarama utanför Madrid.

Hej Hans! Jarama och Supra, denna gång utan maskering. Du valde en gul bil ser jag.

– Ja, alla andra bilder på nya Supra har gett oss bilen i antingen grått eller rött. Roligt att få se formerna i en annan färg. Och formerna är annorlunda, men absolut häftiga. I Supra A90, som denna femte generation heter, ser jag en blandning av Toyota-klassikern 2000GT och Supra A80.

– Medan utsidan är väldigt egen och inte påminner om syskonbilen BMW Z4 är insidan någon helt annat. Toyota-utseende blandat med väldigt mycket BMW-detaljer.

Hur är den att köra?

– Även här är det mycket BMW-känsla. Hade jag blundat skulle jag nästan kunna ta den för att vara en Z4. Men absolut inget fel i det, Toyotas och BMW:s samarbete har slagit mycket väl ut. Nya Supra upplevs mer som en sportvagn än en sportbil, de har lyckats att få till en avspänd bil för vardagligt bruk. Men den innehåller också en hög busfaktor och passar väldigt bra på Jarama, en teknisk bana med korta rakor och många kurvor.

– En konkurrent är Porsche 718 Cayman S som har väldigt likvärdiga motor- och prestandaspecifikationer. Men om Supra når upp till den, jag är inte riktigt säker på det än.

Pris och leverans, något nytt där?

– Från 680 900 (tidigare 656 900) kronor. Med Premium-paket landar priset på 704 900 (tidigare 678 900) kronor. Priserna har justerats med anledning av den svaga kronan (priserna på toyota.se är ännu inte uppdaterade, reds anm). De som hängde på låset i januari och fick lägga vantarna på de första exemplaren, Sverige har tilldelats tio stycken, får bilarna levererade i november. Beställer man i dag är det leverans först under 2020 som gäller.

Vill du läsa mer om hur Toyota GR Supra upplevs, inte minst bakom ratten, gör du helt rätt i att sikta in dig på Teknikens Värld nummer 13/2019 som utkommer den 5 juni. Där kommer Hans Hedberg att bjuda på allt som är värt att veta om nya Supra.