Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Toyota Tacoma officiell – nu väntar vi på Hilux

En helt ny generation Tacoma visar Toyota just nu upp på bilsalongen i Detroit. Därmed tror vi att nya Hilux står och bankar på dörren för att komma in på någon av årets nästkommande bilsalonger.

I Toyotas monter i Detroit står nya Tacoma, japanernas mindre pickup-alternativ i USA och Kanada. Det större alternativet heter Tundra.

För europeisk del är Tacoma inte speciellt intressant då den inte kommer hit. Den väcker ändå ett visst intresse med tanke på att den är något av en syskonbil till Hilux, den pickup som säljs i övriga delar av världen.

När förra generationens Tacoma hade premiär för tio år sedan avtäcktes Hilux inte långt därefter. Vi misstänker att det fungerar på samma vis även denna gång, i synnerhet då de båda modellerna sägs vara besläktade, mer tekniskt än visuellt, med varandra i högre utsträckning än vad de tidigare har varit.

Tacoma har fått ett helt nytt utseende, det kommer även nya Hilux att få. Men Tacoma har ett mer amerikanskt yttre, lite robustare och kantigare. Hilux kommer att vara slankare, framför allt i fronten, och mer personbilslik. Jämför gärna med spionbilderna på nya Hilux nedan.

Insidan i Tacoma är helt ny och betydligt modernare än vad förra generationen innehöll. Ett kryddmått mer personbilskänsla över det hela trots att det fortfarande syns att det rör sig om ett arbetsfordon (även om jänkarna gärna kör Tacoma privat). En läcker detalj är den standardmonterade GoPro-kameran som är monterad uppe vid vindrutekanten till höger om innerbackspegeln. Det lär inte Hilux ha, förmodligen inte ens som tillval.

Nya Toyota Tacoma bjuder på två motoralternativ. En fyrcylindrig maskin på 2,7 liter med okänd effekt samt en V6 på 3,5 liter som arbetar enligt Atkinsons förbränningscykel och har D-4S-teknik med både direkt och indirekt insprutning. Även här är effekten okänd.

Båda maskinerna är kopplade till nyutvecklade, sexstegade automatlådor. V6:an går dock att kombineras med en sexväxlad manuell låda.

Toyota skriver att nya Tacoma är tystare än någonsin vilket vi också hoppas att nya Hilux blir. Mer ljudabsorberande material och akustisk vindruta i flera lager har sänkt decibelnivån.

Tacoma har dessutom fått nya finesser så som knappstart i stället för tändningslås, trådlås laddning av mobila enheter, glastaklucka, touchscreen-skärm, döda vinkeln-varnare och mycket mer. Ett tecken på att nya Hilux blir betydligt mer modern än vad den är i dag.