Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stor grill dominerar fronten på nya Toyota Tundra. Grillen har integrerad LED-ljusramp.
Stor grill dominerar fronten på nya Toyota Tundra. Grillen har integrerad LED-ljusramp.
Stor grill dominerar fronten på nya Toyota Tundra. Grillen har integrerad LED-ljusramp.
Stor grill dominerar fronten på nya Toyota Tundra. Grillen har integrerad LED-ljusramp. Foto: Toyota

Nya Toyota Tundra träder fram

Toyotas så kallade fullsize-pickup Tundra är gammal som gatan. En ny är på ingång, som tur är. Första bilden på nya generation har nu publicerats.

En biltillverkare är, med amerikanska mått mätt, ingen riktig biltillverkare om den inte har en fullsize-pickup i sortimentet. Med ”fullstorleksflakbil” menas förstås inte Toyota Tacoma eller Toyota Hilux, dessa båda är småttingar i sammanhanget. Toyota Tundra däremot, det är en riktig pickup det – mellan drygt 5,3 meter och knappt 6,3 meter mäter dagens generation på längden. Dessutom byggs den i USA, så som amerikanerna vill ha det.

På tal om dagens generation, den är gammal och ”skröplig”. Snart 15 år gammal, men modellen genomgick en uppdatering inför modellår 2014. Ska Tundra ha en fortsatt chans att konkurrera med andra fullsize-pickuper som exempelvis Chevrolet Silverado, Ford F-150 (finns även som elbil), GMC Sierra, Nissan Titan och Ram 1500 behövs lite ”nytt blod” i Tundra, och det är alltså på väg.

Grillen på nya Land Cruiser känns nästan blygsam, efter att ha sett nya Tundra. Foto: Toyota

Nu har Toyota skickat ut en första bild på nya Tundra och vi möts av en enorm front som signalerar att detta är en stor pjäs som ska tas på allvar. Konkurrenterna i klassen har inte sällan stora platta fronter med iögonfallande grillar, och på den punkter har Tundra inte varit dålig tidigare, däremot kanske inte bäst. Frågan är om inte nya fronten är just det – bäst (det vill säga störst).

Informationen är noll i dagsläget, men vi kan misstänka några av förändringarna. I dagsläget erbjuds nuvarande Tundra med en 5,7 liter stor V8-motor, de mindre åttorna och sexorna har plockats bort genom åren. Räkna inte med att nya Tundra erbjuds med V8, i stället lär dubbelturbomatade V6-motorer ta plats bakom den enorma fronten enligt samma koncept som nya Land Cruiser. En elektrifierad variant av något slag sägs också vara aktuell.

Plattformsmässigt tros nya Tundra dela teknik med bland annat nästa generation Tacoma, 4Runner och Sequoia. Mer handfasta fakta lär vi få senare i år.

Modellen är inte aktuell för Europa.