Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Toyota Yaris… är en Mazda 2

Toyota visar nu upp nya Yaris, ett par veckor innan den publika avtäckningen i New York. Men är det inte en Mazda 2 vi tittar på?

Jo visst är det en Mazda 2 vi tittar på, men i Toyota Yaris-utförande. Dagens Yaris av årsmodell 2019 har börjat fasas ut i USA där den heter Yaris Liftback. Den ersätts alltså av det vi ser på bilderna här, Toyota Yaris Hatchback som är modellens fullständiga namn.

Utsidan

Som vi ser har Toyota inte på något vis valt att dölja att bilen i grunden är en Mazda 2. Karossplåtarna är desamma, ytterbackspeglarna, dörrhandtagen och bakljusen likaså. Till och med fälgarna är Mazdas men pryds av Toyota-emblem.

Fronten är dock omgjord, den har blivit ”toyotafierad”. Strålkastarna har också de blivit ”mer Toyota” även om grundformen från Mazda 2:s strålkastare har behållits.

Insidan

Interiört har Toyota inte brytt sig om att ändra någonting. Tejpar man över emblemet på ratten tror man att det är en Mazda 2 man sitter i. Inte ens grafiken i hastighetsmätaren är förändrad. Eventuellt att Toyota har piffat upp den med lite mer blå bakgrundsbelysning.

Motorn

Under huven sitter en fyrcylindrig maskin på 1,5 liter som ger 107 hästkrafter. Vi tror att det handlar om en Mazda-motor, även om effekten inte är exakt densamma som i Mazdas motsvarande maskin. Motorn är kopplad till en sexstegad automatlåda, något som även finns till Mazda 2.

Toyota + Mazda

Att nya Yaris är en Mazda är egentligen inte så konstigt. Toyota och Mazda har många gemensamma projekt igång och på gång. Bland annat småbilar, elbilar och fabriker. Men att gamla Yaris, som kom 2010, skulle ersättas med en ny Yaris baserad på Mazda 2 från 2014 kunde vi inte se komma, trots att Yaris Sedan i USA är just en Mazda 2.

Så här ser Mazdas variant av bilen ut.Så här ser Mazdas variant av bilen ut.Så här ser Mazdas variant av bilen ut.
Så här ser Mazdas variant av bilen ut.

Till Europa?

Nya Toyota Yaris har världspremiär på bilsalongen i New York om ett par veckor där den ska visas upp för den amerikanska publiken. Om den någon gång kommer att visas upp för den europeiska publiken återstår att se. Vi har fått indikationer på att denna nya Yaris inte är aktuell i Europa, men det finns också obekräftade uppgifter som säger att den kan komma säljas utanför den nordamerikanska marknaden. Om Europa inkluderas där får vi helt enkelt vänta och se. Vi tror det inte, men vi vågar inte ta gift på att det blir så.