Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101222-nya-toyota-yaris
101222-nya-toyota-yaris
101222-nya-toyota-yaris
101222-nya-toyota-yaris

Nya Toyota Yaris presenterad i Japan

Det här är de första bilderna på nästa generation Toyota Yaris, eller Vitz, som den heter hemma i Japan. Snitsig design, mer utrymme och en förbrukning på 0,38 l/mil ska se till att konkurrenterna akterseglas.

Toyotas testfolk har flera gånger ertappats med prototyper av nya Yaris ute på vägarna. Att en ny generation av småbilen är på gång är alltså ingen hemlighet och det beräknas att nya Yaris kommer hit till Sverige sent nästa år. Men hemma i Japan premiärvisas Yaris, eller Vitz som den heter där borta, redan nu.

Nya Vitz/Yaris är tio centimeter längre än gamlingen och har fem centimeter längre mellan hjulaxlarna. Den är lika bred, 170 centimeter, men två centimeter lägre och 30 kilo lättare. De extra centimetrarna på hjulbasen har kommit till främst för baksätespassagerarna som får 3,5 centimeter bättre benutrymme. Toyota har även gjort bagageutrymmet 14,5 centimeter djupare och utrustat det med ett golv som kan justeras i två lägen. I det övre läget kan mindre saker stuvas in under golvet samtidigt som lastytan blir nästan plan när baksätesryggarna fälls framåt. 

Nya Yaris får helt nya linjer som ligger mer i linje med resten av Toyotas modellutbud. Man kan hitta influenser från allt ifrån lilla Aygo till nya Verso-S. Den nya designen förklaras inte bara med att Yaris ska rätta in sig i Toyota-ledet, Toyota har en uttalad ambition att nya Yaris ska vara sportigare för att tilltala fler. De bullgulliga formerna på nuvarande Yaris har i första hand attraherat de kvinnliga köparna men nu vill Toyota även locka de manliga. 

Av interiören får vi ännu inte se någonting men Toyota uppger sig ha arbetat mycket på att få ned ljudnivån i kupén. De har också tagit fram ett nytt fönsterglas som ska stänga ute 99 procent av alla UV-strålar. Nya Yaris ser ut att bli en modell fullpackad med små fiffiga detaljer. Passagerarstolen kan utrustas med en liten barriär i framkant som förhindrar att saker man lägger på stolsdynan faller framåt. Strålkastarna kan utrustas med helljusautomatik och en udda detalj är den ensamma vindrutetorkaren med integrerat spolmunstycke.

Än så länge finns bara det motorutbud som är aktuellt för den japanska marknaden tillgängligt. Där kommer nya Yaris att säljas med motorer på 1,0, 1,3 och 1,5 liter. Lägg märke till att japanska Yaris-köpare kan få sina bilar med fyrhjulsdrift. Det lär dock inte bli aktuellt för oss i Europa, vi intresserar oss i stället för 1,3-litersbensinaren som utrustad med Smart Stop Package blir en riktig snålvarg. Smart Stop Package innehåller först och främst start/stopp-system som hjälper till att sänka förbrukningen till 0,38 l/mil.

Läs mer

Test och provkörningar