Nya trendfärgen på bilar – grönt

Det må låta lite sjuttiotal, men faktum är att kemiföretaget BASF, som tillverkar bilfärg, nu ser grönt som den nya trendfärgen bland nya bilar.

Vitt har varit ett säkert kort för den som vill vara trendkänslig i bilvärlden de senaste åren, samtidigt som svart och silver också varit bland de vanligaste färgerna på nya bilar. Nu är dock trenderna på väg att vända, rapporterar bilfärgstillverkaren BASF (ja, de gjorde även VHS-band en gång i tiden).

Företaget rapporterade redan förra året att vi framöver skulle komma att få se mer naturnära kulörer på nya bilar. I företagets senaste trendanalys visar sig också just grönt vara på stark frammarsch. ”Med nya modeller och tekniker är grönt en färg på tillväxt, och den börjar spela en nyckelroll”, säger Mark Gutjahr som är europeisk chef på BASF. Enligt studien står den gröna färgen för värden som ”rättframhet, ansvarstagande och individualitet.”

Gröna bilar kanske får dig att tänka på sjuttiotal, då bilar som Alfa Romeo Alfasud eller Saab V4 var vanliga i grönt, eller på brittiska bilar, som ju traditionellt fått kulören British Racing Green. Men faktum är att alltfler nya modeller går att få i grönt.

Förutom mer grönt ser också BASF en trend att alltfler biltillverkare efterfrågar matta kulörer. Alltså, om du ska vara rätt i bilvärldens höstkollektion 2013 – välj matt och grönt.