Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Nya Volkswagen Amarok tittar fram – igen

Andra generationen av Volkswagens pickup Amarok närmar sig lansering. Nu får vi se ännu en illustration som ger oss en liten inblick i vad framtiden har att erbjuda.

För nästan exakt ett år sedan skickade Volkswagen ut en illustration som visade nya Amarok. När Volkswagen nu visar ännu en illustration är det i princip samma grejer vi ser, från nästan samma vinkel. Men det finns några synbara skillnader i framför allt fronten. Stora förändringar rör det sig inte om, mer om att grillen har blivit lite enklare i utförandet och att ett svart parti har tagit plats. Vi ser även att sidostegen har fått annan utformning och på taket har rails tagit plats tillsammans med en LED-ljusramp.

I samband med bilden skriver Volkswagen Nyttofordon (Nutzfahrzeuge i hemlandet och Commercial Vehicles internationellt) på Twitter att företagets nya vd sedan september i fjol, Carsten Intra, understryker att nya Amarok blir en äkta Volkswagen med tydlig signatur inom teknik och design.

Illustrationen från i fjol. Studerar du bilden ser du att framför allt fronten har genomgått förändringar, om än väldigt små.Illustrationen från i fjol. Studerar du bilden ser du att framför allt fronten har genomgått förändringar, om än väldigt små.Illustrationen från i fjol. Studerar du bilden ser du att framför allt fronten har genomgått förändringar, om än väldigt små.
Illustrationen från i fjol. Studerar du bilden ser du att framför allt fronten har genomgått förändringar, om än väldigt små. Foto: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Anledningen till att han säger så beror förstår på att denna andra generation Amarok inte är en äkta Volkswagen, inte rakt igenom. Nya Amarok är nämligen en Ford Ranger i grunden. Modellen ska till och med tillverkas parallellt med Ranger i Fords fabrik i Sydafrika.

Volkswagen Nyttofordons förra vd Thomas Sedran berättade i fjol somras att en ny Amarok inte hade varit aktuell om det inte vore för Ford och samarbetet med dem.

– I slutändan är det våra kunder som kommer att gynnas, eftersom vi utan samarbetet inte skulle ha utvecklat en ny Amarok, sa han då och syftade på fördelarna med att båda företagen utgår från samma plattform men särskiljer dem åt formmässigt.

Volkswagen Amarok vid vårt test hösten 2016. Testet läser du om du klickar på bilden.Volkswagen Amarok vid vårt test hösten 2016. Testet läser du om du klickar på bilden.Volkswagen Amarok vid vårt test hösten 2016. Testet läser du om du klickar på bilden.
Volkswagen Amarok vid vårt test hösten 2016. Testet läser du om du klickar på bilden. Foto: Andreas Libell / Teknikens Värld

Nya Amarok kommer förstås att lanseras med dieselmotorer under huven, men det pratas inofficiellt också om elektrifierade varianter. Räkna inte med en helt eldriven Amarok, men en laddhybrid är inte helt osannolik. Ford siktar mot att elektrifiera hela sina fordonsflotta och Ranger ingår i denna satsning. För bara några veckor sedan kom lite lösa uppgifter via Australien om att Ranger sannolikt blir laddbar hybrid, och den väg Ranger tar följer förmodligen Amarok till stora delar.