Nya Volkswagen Beetle är sportigare
Nu är nya Volkswagen Beetle av årsmodell 2012 officiell. Här är de första bilderna och informationen om modellen som har blivit längre, lägre, bredare, rymligare och framför allt tuffare till utseendet.
Det är 13 år sedan Volkswagen drog igång en retrovåg av sällan skådat slag. Det var alltså 1998 som Volkswagen lanserade en ny version av den klassiska ”Bubblan”, nämligen New Beetle. Modellen har med andra ord hängt med i väldigt många år vilket har synts på många sätt. Från början togs modellen emot med öppna armar och bilen gjorde många glada. I dag är det inte många som ens bryr sig om en New Beetle passerar förbi, inte ens om det är cabrioletversionen.
Men som tur är har Volkswagen de senaste jobbat hårt på en ny Beetle, en bil som det har pratats, diskuterats och ryktats om nästan lika många gånger som det har kommit fram spionbilder och spionfilmer med den nya generationen.
Men nu kan vi lägga alla spekulationer åt sidan för nu är bilen officiellt presenterad (nåja, om ett par timmar, läs mer längre ned om detta).
Som vi kan se är nya Volkswagen Beetle betydligt fränare, modernare och sportigare till utseendet än sin föregångare. Den är inte alls lika puttenuttig längre. Dock ser man fortfarande tydligt att originalet, Volkswagen Typ 1 som introducerades redan på 1930-talet, har fått ge form åt nykomlingen.
Nya Beetle är cirka 15,2 centimeter längre än sin föregångare och avståndet mellan hjulaxlarna har också utökats (okänt med hur mycket). Detta borgar för betydligt bättre innerutrymmen och inte minst i baksätet som nu förmodas bli mycket mer användbart. Nya Beetle är också 8,4 centimeter bredare och 1,2 centimeter lägre än tidigare vilket ger bilen ett mer kraftfullt uttryck, speciellt när den är utrustad med de nya 19-tumsfälgarna som finns som tillval.
Huven har blivit längre och är inte längre lika bulligt utformad. Denna sträcker sig ned mot stötfångaren och frontspoilern som bär tydligt släktskap med övriga bilar i Volkswagens modellprogram. Strålkastarna följer senaste trenden med lysdioder som utgör ett pärlband längs med ytterkanterna. Bixenon finns som tillval.
Sportigaste delen på nya Beetle är baken. Denna har fått en helt ny form med en bredare baklucka (täcker ett bagageutrymme på 310 liter) som omges av helt nya bakljus som inte längre är runda. Stötfångaren putar inte ut som på föregångaren utan känns med konventionell. På bensinvarianterna TSI 160 och TSI 200 är vinge med svartlackerad ovansida standard, likaså dubbla ändrör.
Interiört bjuder nya Beetle på mycket nyheter. Det avskalade, lite Lupo-aktiga, är helt borta och ersatt av properhet och mer ombonat enligt samma princip som övriga modeller från Volkswagen. Modernt, men kanske inte så retro. Men så är ju nya Beetle inte längre speciellt retro någonstans, förutom grundformerna.
Under huven framtill, Beetle har ju som bekant inte längre svansmotor, kan man välja att placera fyra olika motorer, tre bensinare och en diesel, alla turboladdade. Bensinmotorerna är TSI 105, TSI 160 och TSI 200 där de båda toppversionerna kan utrustas med DSG-låda. Topphastigheten för dessa båda ”värstingmotorer” är 207 respektive 225 km/h. Förbrukningen ligger på 0,59 liter per mil för TSI 160 med sjustegad DSG-låda och 0,74 liter per mil för TSI 200 med manuell låda. För TSI 105, som är en BlueMotion Technology-motor, ligger förbrukningen på 0,55 liter per mil vilket motsvarar 129 gram koldioxid per kilometer. Topphastigheten för minsta bensinaren är 180 km/h.
TDI 105 heter dieselmotorn och är också en BlueMotion Technology-motor som med bromskraftåtervinning och start/stopp-teknik kommer ned i låga 0,43 liter per mil. Eftersom koldioxidutsläppet då landar på 112 gram per kilometer betyder det att TDI 105 är miljöbilsklassad. Topphastigheten ligger även här på 180 km/h.
I skiftet oktober/november i höst är det marknadsintroduktion av nya Volkswagen Beetle.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se