Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volkswagen California – campingbussen officiell

En ny generation folkabuss presenterades i våras och efter den följer nu campingversionen California som gör livet med ett ambulerande hushåll lekande lätt.

I april visade Volkswagen upp nya, sjätte generationen av märkets populära buss som för mer än sex årtionden sedan gjorde entré som Typ 2. Dagens modell heter T6 och är så färsk att den ännu inte hunnit ut till handlarna. En modellversion som Volkswagen nu har börjat ta emot beställningar på är den som presenteras i dag – California – och som finns i tre utföranden: Beach, Coast och Ocean, den ena lyxigare än den andra.

Med sin sol- och surfinspirerade beteckning är California helt enkelt campingversionen. Den kännetecknas framför allt av det uppfällbara taket (elektriskt manövrerat på toppversionen) som möjliggör en bred, övre sovplats. Sovplatser finns det även på ”nere våningen” vid fällning av sätena. Upp till sju åkande får plats när bilen rör på sig.

Ett flyttbart picknickbord ingår i grundversionen Beach, liksom rullgardiner.

I Coast-versionen ingår lite extra prylar som gör livet på hjul lite enklare. Bland annat finns en kylbox på 42 liter med tillhörande korgar och en köksbänk som innehåller två brännare för gasol samt en rostfri diskho/vask. Finishen på detaljerna, med mer trä- och aluminiuminlägg, är dessutom högre på Coast-versionen än på Beach-versionen.

I toppversionen Ocean ingår, förutom ovan nämnda elektriskt manövrerbara taket, även tvåglasfönster, tillsatsvärmare, Climatronic, dimbart interiörljus och mycket annat.

Nya California har dessutom fått Volkswagens senaste infotainmentsystem med ”App Connect”, nya förarassistanssystem och adaptivt DCC-chassi.

Motorerna har blivit snålare (15 procent överlag) och Euro 6-anpassade. TDI-dieselmaskiner finns i effektspannet 84 till 204 hästkrafter och TSI-bensinmotorer i spannet 150 till 204 hästkrafter.

4Motion-fyrhjulsdrift och DSG-dubbelkopplingslåda finns som tillval till vissa av modellerna.

Priserna för nya Volkswagen California börjar i Tyskland på motsvarande 385 750 kronor (Volkswagen California Beach med dieselspis på 84 hästkrafter).

Tyvärr finns det i nuläget endast en ynka bild på nya Volkswagen California. Vi hoppas att Volkswagen låter oss se det mest intressanta – insidan – inom kort.