Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volkswagen Eos – direktrapport från provkörningen

Vårvärmen har intagit Sverige på bred front och då ska man passa på att njuta. Erik Wedberg har slitit sig loss från redaktionens dunkla vrår för att möta värmen i Båstad, sällskapet heter Volkswagen Eos.

Inte för att jag är avundsjuk, men hur varmt är det nere i Båstad nu?
­

 - Det är rena högsommarvärmen här, termometern i bilen säger att det är bortåt 25 grader. Tur då att det är en cab jag sitter i, nya Volkswagen Eos närmare bestämt.

Nya? 

– Ja, okej då. Helt ”ny-ny” är den väl inte. Eos började säljas redan 2006 och de bilar som börjar säljas nu i dagarna är i stort sett likadana som de tidigare men har genomgått samma behandling som flera av VW-modellerna på senare tid. Det handlar om en ny front och lite nya bakljus.

Märks det inga skillnader på köregenskaperna? 

– Nej, Volkswagen har inte gjort någonting åt chassit utan bara koncentrerat sig på de kosmetiska. Resultatet är väl godkänt tycker jag, den nya fronten och baken gör att bilen ser lite lägre, bredare och sportigare ut. Eos-formerna var avskalade och stiliga redan från början och nu har de fått en lite tuffare touch. Bilen vi har fått låna är helsvart, inklusive fälgar och ser riktigt vass ut.

Finns tekniska nyheter? 

– Jodå. En nyhet är att man nu kan välja till helljusautomatik som kallas Light Assist. En annan är parkeringshjälpen Park Assist som nu är av version 2.0 som inte bara kan fickparkera bilen utan även backa in i en vanlig parkeringsruta. Man kan också få hjälp att trixa sig ut om man blivit inparkerad. Numera kan man också välja till nyckellöst lås- och startsystem och en ”Cool Leather-behandling” av läderklädseln som reflekterar solljus bättre och gör att lädret inte blir hett som en stekpanna på sommaren.

Gamla Eos var inte helt billig, någon förändring på den punkten? 

– Ja, men dessvärre åt det sämre hållet. Beroende på vilken motor man väljer kostar nya Eos ungefär 3 000-9 000 kronor mer än den gamla. Man kommer billigast undan med TSI 160 som börjar på 284 900 kronor men den kan inte kombineras med DSG-låda, bara sexstegad manuell. Min favorit är TSI 211 med DSG-låda. Men då har priset dragit iväg till 324 400 kronor.

Vad säger Volkswagen om eventuell kannibalism framöver? 

– Antar att du tänker på Golf Cabriolet som kommer snart. Volkswagen-människorna hävdar bestämt att Eos och Golf Cab är två olika biltyper som inte konkurrerar mot varandra. Det vet jag inte om jag håller med om. Visst får Golf Cab tygsufflett och är kanske aningen mindre men jag tror ändå att Eos kan få det svårt. Golfen kommer att kännas betydligt modernare och jag tror att många kan komma att glömma bort Eos, vilket är synd på en så trevlig bil.

Läs mer

Test och provkörningar