Nya Volkswagen Golf BlueMotion

Nya Volkswagen Golf BlueMotion – 156 mil på en tank

110 hästkrafter stark dieselmotor på 1,6 liter, 0,32 liter per mil och 85 gram koldioxid per kilometer. Där har vi nya Volkswagen Golf BlueMotion som visas som konceptbil nere i Paris.

För fem år sedan lanserade Volkswagen första generationens Golf BlueMotion. Då imponerades vi av den snåla dieselmotor som nöjde sig med 0,45 liter per mil. I dag är den siffran inte mycket värd men som tur är har Volkswagen jobbat vidare med sitt BlueMotion-koncept och för tre år sedan var Golf BlueMotion nere i 0,38 liter per mil.

 I dag är det 2012 och ingen av dessa siffror skulle få bilköparna att gnugga händerna vid bensinmacken. Den Golf BlueMotion som Volkswagen visar upp på Parissalongen med start i dag är förvisso bara en konceptbil men den riktiga bilen kommer med all sannolikhet bjuda på samma låga förbrukning.

 0,32 liter diesel per mil vill Golf BlueMotion generation tre ha. Det motsvarar 85 gram koldioxid per kilometer. På en tank kommer man, rent teoretiskt, 156,2 mil och för en bilist som kör 1500 mil per år skulle det årligen innebära tio besök på bensinmacken.

 Man har åstadkommit sänkningen med 0,06 liter per mil (jämfört med tidigare generation) genom att nya Golf är så mycket lättare (26 kilo lättare chassi, 37 kilo lättare kaross), däck med lägre rullmotstånd, högre utväxlingsförhållande i den femväxlade manuella lådan, start/stopp-system, bromsenergiåtervinning, förbättrad aerodynamik med bland annat sänkt chassi (15 millimeter) och takvinge. Men även motorn har optimerats. 1,6 liter med ursprung i EA288-motorn, direktinsprutad och med lägre inre friktion än tidigare. Lägg därtill oxidationskatalysator, partikelfilter och en NOx-lagringskatalysator.

 Nya Volkswagen Golf finns i en lång rad olika miljöklassade versioner (enligt nuvarande definition), även med fyrhjulsdrift. Läs mer om alla motoralternativ här.