Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Golf GTDVolkswagen Golf GTDVolkswagen Golf GTD
Volkswagen Golf GTD

Nya Volkswagen Golf GTD – 184 hästar och 0,42 liter milen

I väntan på nya GTI-versionen får vi hålla till godo med Golf GTD som presenteras i dag. Med 184 hästkrafter, 380 newtonmeter och förbrukning på endast 0,42 l/mil ser GTD ut som den perfekta vardagssportaren.

Volkswagen vill beskriva den som en sportig långdistansare. Och visst kan det stämma. Ända sedan 1982 då första Golf GTD dök upp har GTD-emblemet visat att det handlar om en lite sportigare men ändå snål Golf. Golf GTD, baserad på den sjunde generationen Golf, ska visas upp på Genèvesalongen och ser inte ut att bli något undantag.

 GTD-modellen har samma turboladdade 2,0-litersdiesel som till vardags heter TDI 150. I GTD har effekten skruvats upp till 184 hästkrafter vid 3 500-4 000 r/min och vridmomentet till 380 newtonmeter mellan 1 750 och 3 250 r/min. Som jämförelse kan nämnas att det är 14 hästkrafter och 30 newtonmeter mer än gamla Golf GTD. Det innebär förstås också att den har blivit snabbare. 0-100 km/h går på 7,5 sekunder, vilket är sex tiondelar snabbare än gamla GTD men en hel sekund långsammare än kommande Golf GTI. Toppfarten är 230 km/h, ej elektroniskt begränsad.

 Om man vill ha en så snabb Golf som möjligt väljer man förstås GTI men om man kan tänka sig att offra lite prestanda till förmån för bättre bränsleekonomi är GTD bästa valet. Här imponerar den nämligen, i alla fall på pappret. Med manuell sexväxlad låda stannar förbrukningen på 0,42 l/mil och utsläppen på 109 g/km. Med sexväxlad DSG-låda blir siffrorna däremot 0,47 l/mil och 119 g/km.

 Utvändigt utmärker sig GTD genom mörkt tonade baklampor, kromade utblås, diffusor, takspoiler, tröskellister och GTD-emblem fram och bak. Som standard monteras 17-tumsfälgar med 225/45-däck. På insidan finns sportstolar i skotskrutigt tyg, svart innertak, sportratt och -pedaler, GTD-växelspak och GTD-emblem här och där.