Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080805-vw-golf-nya-6-vi080805-vw-golf-nya-6-vi080805-vw-golf-nya-6-vi
080805-vw-golf-nya-6-vi

Nya Volkswagen Golf officiell

I går kunde vi visa er de första officiella bilderna på nya VW Golf, sjätte generationen. Nu har Volkswagen valt att släppa all information om nya storsäljaren som är tystare och snålare än någonsin samt visar företagets framtida designfilosofi.

Bilderna på Volkswagen Golf generation sex som vi publicerade i går var helt enkelt bilder som hade läckt ut på Internet. Kanske är det på grund av bildläckan som Volkswagen nu har valt att visa upp bilen med tillhörande hårdfakta.

Volkswagen börjar sitt pressmeddelande med att berätta att bilen är den bästa ”Golfen” någonsin, något som man verkligen får hoppas eftersom den avlöser den fem år äldre generation fem.

Nya Volkswagen Golf har ett enormt tungt och spännande arv att bära vidare på. Modellen presenterades för första gången 1974 och har satt en viss prägel på segmentet den huserar i, inte minst formatet nu när en hel klass populärt benämns just Golf-klassen. En annan i dag populär beteckning som Golf var först ut med är GTI där någon närmare presentation knappast behövs. Sedan introduktionen har bilen sålts i fler än 26 miljoner exemplar, mer än någon annan europeisk bil.

Designmässigt har formgivarna på Volkswagen fokuserat på att få bilen att se låg och bred ut, helt enkelt vill de få bilen att se sportigare ut redan i basutförande. Därför har de jobbat mycket med horisontella linjer. Ett exempel på detta är vecket som går längs med hela bilen från strålkastarna till bakljusen. Grillen är ett annat exempel där man försöker få bilen att se extra bred ut med hjälp av horisontella linjer. De dubbla blankpolerade svarta ribborna sträcker sig brett mellan de nydesignade strålkastarna. Samma linjespel utspelar sig på stötfångararen och i det breda svarta luftintaget undertill som huserar de båda dimljusen med kromring runt. Hela fronten (bortsett från VW-emblemets placering) för genast tankarna till nya Scirocco, och även om Volkswagen inte poängterar det i sitt pressmeddelande så delar de båda bilarna ganska mycket designelement. Golf 6 och Scirocco sägs tydligt visa Volkswagens framtida formspråk.

Bak på bilen är det samma filosofi som gäller – raka vågräta linjer. Stötfångaren visar det tydligt men även bakljusen som numera är betydligt bredare och lägre än på förra generationen. Designen av dessa, med klarglas längst ner för blinkers och backljus, är väldigt snarlik den som sitter på stor-suven Touareg. Volkswagen lovar dessutom ett omisskännligt unikt ljusarrangemang under dygnets mörka timmar.

Tyvärr har Volkswagen inte meddelat om bilens nya mått. Vi får helt enkelt återkomma på den punkten.

Interiört har formgivarna strävat efter två större mål, att ge förare och passagerare känslan av att de sitter i en större och betydligt dyrare bil samt att finslipa ergonomin ytterligare jämfört med förra generationen. Känslan i vred och knappar ska nu vara mer gedigen och materialvalen mer påkostade. Ett exempel på det sistnämnda är läderklädseln (tillval) som har en kraftfullare yta och är mindre känslig för dagligt bruk. Ergonomisk sett har små som stora detaljer justerats, exempelvis har Golf berikats med den nya klimatanläggningen Climatronic som nyligen presenterades i nya Passat CC. Annat finlir är att knapparna för elhissarna har flyttats fram och upp för lättare åtkomst, där hittar man numera också knappen för sidobackspeglarna.

Andra nyheter som berör insidan är bältespåminnare för baksätet (separata sensorer för alla tre platserna) om man gjort tillvalet sidokrockkuddar för baksätet, fyra nya lastöglor i bagageutrymmet och sist, men inte minst, så ska ljudisoleringen ha förbättrats markant. Det har man åstadkommit genom att använda en ljuddämpande film på framrutan, bättre tillslutande dörrar och fönster, bättre isolering av torpedväggen samt ny formgivning av sidobackspeglarna för mindre vindbrus den vägen. Sidobackspeglarna har dessutom utformats för att dra till sig mindre smuts och flugor.

Under huven kommer nya Golf att finnas med en rad diesel- och bensinmotorer.

På dieselsidan är den stora nyheten att Golf för första gången kommer att använda sig att TDI-motorer med common rail-teknik vilket gör dem tystare, alltså mindre dieselknack. Två balansaxlar sörjer samtidigt för att motorerna ska generera mindre vibrationer än tidigare dieselmaskiner i Golf. Volkswagen planerar att släppa TDI-motorer med effektuttag på mellan 90 och 170 hästkrafter. Vid lanseringen kommer det dock enbart att finnas två 2,0-litersmaskiner tillgängliga, den ena med 110 hästkrafter (förbrukning på 0,45 liter per mil, CO2-utsläpp på 119 gram per kilometer), den andra med 140 (0,49 liter per mil, 129 gram per kilometer). Jämfört med motsvarande motorer hos förra generationen har bränsleförbrukningen minskat med 0,06 liter per mil för båda motorerna. Alla dieselmotorer är utrustade med partikelfilter.

Bensinmotorerna som släpps i samband med lanseringen är fyra till antalet. De har effektuttag på 80, 102, 122 samt 160 hästkrafter. De två sistnämnda är så kallade TSI-motorer där den svagare har turbo och den starkare både turbo och kompressor. Alla fyra motorer har blivit snålare jämfört med sina företrädare. Den med 80 hästkrafter förbrukar 0,64 liter bensin vid blandad körning, en förbättring med 0,05 liter per mil. Den släpper samtidigt ut 149 gram koldioxid per kilometer. Förbruknings- och utsläppssiffror för 102-hästarsmaskinen omnämns inte i pressmeddelandet, däremot berättar tyskarna att 1,4 TSI med 122 hästkrafter drar 0,62 liter per mil (förbättring med 0,01 liter per mil) och släpper ut 144 gram koldioxid per kilometer. 160-hästars TSI-motor, också den med en slagvolym om 1,4 liter, förbrukar 0,63 liter bensin per mil. Det kan jämföras med den numera pensionerade FSI-motorn med 150 hästkrafter som drog 0,16 liter mer per mil.

Manuell växellåda är standard till alla motorer, men man kan till alla, förutom instegsversionerna, välja till DSG-låda (dubbelkoppling) med antingen sex eller sju växlar. På så sätt kan man ytterligare få ner förbrukningssiffrorna som nämnts ovan. 1,4 TSI med 160 hästkrafter parad med sjustegad DSG-låda ger siffrorna 0,6 liter per mil och 139 gram per kilometer. Motsvarande kombination på förra generationen var 2,0 FSI med 150 hästkrafter och sexstegad automatlåda. Då ligger förbrukningssiffran på 0,83 liter per mil.

För ytterligare information om framtida eventuella motoralternativ hänvisar vi till översta länken nedan.

Andra nyheter värda att nämnas här är det nya ESP-systemet som kalibrerats för tryggare inverkan, bättre chassimässig krocksäkerhet, sju krockkuddar inkluderat knäkudde, nyutvecklade nackskydd för att bättre motverka whiplashskador. Några tekniska nyheter på nya Volkswagen Golf är ADC (Automatic Distance Control) där farthållaren håller koll på avståndet till framförvarande fordon och anpassar det vid behov, DCC (Dynamic Chassis Control) som är namnet på det aktiva chassit samt parkeringsassistent, ett system som underlättar vid fickparkering.

Volkswagen avslöjar att basversionen av nya Golf kommer att kosta runt 16 500 euro i Tyskland, vilket motsvarar 156 000 kronor. Basversionen av gamla/nuvarande generationen kostar i dag 16 300 euro, alltså blir det ett pålägg på 200 euro, knappt 2 000 kronor, för den nya. Detta gäller dock i Tyskland. När det gäller svenska priser får vi återkomma, antagligen strax efter att bilen haft sin publika premiär på Parissalongen i oktober.

Läs mer

TV-TV