Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen

Nya Volkswagen Golf Sportscombi R officiell

Åtta månader efter halvkombin är det nu dags för kombiversionen av nya Golf att bli R(å)stark. 320 hästkrafter, 0-100 km/h på 4,9 sekunder och toppfart på 270 km/h är siffror som få andra kombibilar i klassen klarar av.

Golf, GTI och kombi är en kombination som världen aldrig har sett, men det gör kanske inte så mycket i och med att den ”hårigare” varianten – fyrhjulsdrivna Golf R – för andra generationen i rad erbjuds i just kombiutförande. Första R-generationen samt föregångaren R32 (generation ett och två) fanns inte i lastvänligt utförande.

Nya Volkswagen Golf R presenterades sent i fjol, då som femdörrars halvkombi. Nu är det alltså femdörrars helkombi som rullar ut med samma vassa maskin under huven – en turbomatad 2,0-liters TSI-motor, i grunden den väl använda EA888-maskinen, som leverar 320 hästkrafter och 420 newtonmeter. Föregångarens tvålitersmaskin mäktade ”bara” med 300 hästkrafter och 380 newtonmeter.

1 AV 3
Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen
2 AV 3
Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen
3 AV 3
Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen

I vår ände av världen erbjuds nya Golf Sportscombi R endast i med sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda. Den arbetar förstås blixtrande snabbt och när de fyra drivande hjulen har rätt grepp nås 100 km/h efter 4,9 sekunder. Det är 0,2 sekunder långsammare än för halvkombin, men 0,2 sekunder snabbare än vad föregångaren klockades för.

Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h, dock kan denna begränsning höjas till 270 km/h då beställaren väljer till R Performance-paketet. Detta paket innehåller dessutom 19-tumsfälgar i stället för 18-tummare, samt två extra körprofiler; Special (som kallas för ett Nürburgring-läge) och Drift.

1 AV 4
Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen
2 AV 4
Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen
3 AV 4
Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen
4 AV 4
Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen

Andra upphetsande siffror för nya Golf Sportscombi R är ett bagageutrymme som sväljer 611 liter men som kan växa upp till 1 642 liter om baksätesryggen fälls. Räcker inte denna volym kan dragkrok monteras på bilen som får dra upp till 1 900 kilo.
Vilka andra snabba kombibilar i C-segmentet kan matcha dessa siffror? Inte många.

https://youtu.be/zqwWCS0Gwm4

Nya Volkswagen Golf Sportscombi R kommer preliminärt att bli beställningsbar i Sverige i mitten av augusti. Några priser är ännu inte fastställda, men halvkombins 480 900 kronor, plus en slant för kombitillägg, kan ses som en riktpinne.