Nya Volkswagen Golf Sportscombi R officiell
Åtta månader efter halvkombin är det nu dags för kombiversionen av nya Golf att bli R(å)stark. 320 hästkrafter, 0-100 km/h på 4,9 sekunder och toppfart på 270 km/h är siffror som få andra kombibilar i klassen klarar av.
Golf, GTI och kombi är en kombination som världen aldrig har sett, men det gör kanske inte så mycket i och med att den ”hårigare” varianten – fyrhjulsdrivna Golf R – för andra generationen i rad erbjuds i just kombiutförande. Första R-generationen samt föregångaren R32 (generation ett och två) fanns inte i lastvänligt utförande.
Nya Volkswagen Golf R presenterades sent i fjol, då som femdörrars halvkombi. Nu är det alltså femdörrars helkombi som rullar ut med samma vassa maskin under huven – en turbomatad 2,0-liters TSI-motor, i grunden den väl använda EA888-maskinen, som leverar 320 hästkrafter och 420 newtonmeter. Föregångarens tvålitersmaskin mäktade ”bara” med 300 hästkrafter och 380 newtonmeter.
I vår ände av världen erbjuds nya Golf Sportscombi R endast i med sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda. Den arbetar förstås blixtrande snabbt och när de fyra drivande hjulen har rätt grepp nås 100 km/h efter 4,9 sekunder. Det är 0,2 sekunder långsammare än för halvkombin, men 0,2 sekunder snabbare än vad föregångaren klockades för.
Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h, dock kan denna begränsning höjas till 270 km/h då beställaren väljer till R Performance-paketet. Detta paket innehåller dessutom 19-tumsfälgar i stället för 18-tummare, samt två extra körprofiler; Special (som kallas för ett Nürburgring-läge) och Drift.
Andra upphetsande siffror för nya Golf Sportscombi R är ett bagageutrymme som sväljer 611 liter men som kan växa upp till 1 642 liter om baksätesryggen fälls. Räcker inte denna volym kan dragkrok monteras på bilen som får dra upp till 1 900 kilo.
Vilka andra snabba kombibilar i C-segmentet kan matcha dessa siffror? Inte många.
Nya Volkswagen Golf Sportscombi R kommer preliminärt att bli beställningsbar i Sverige i mitten av augusti. Några priser är ännu inte fastställda, men halvkombins 480 900 kronor, plus en slant för kombitillägg, kan ses som en riktpinne.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se