Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Volkswagen Golf – tre snabba från provkörningen

Alla pratar om ID.3, men det finns en ny Golf också. Den åttonde generationen Golf provkörs för första gången just nu. Erik Wedberg ger sina första intryck från provkörningen i Portugal.

Hej Erik, har den nya Golfen varit värd att vänta på?

– Jag tror faktiskt inte att det är så många som har gått och väntat på den. Det är ju inte direkt köbildning till nya Golf på samma sätt som till eldrivna ID.3, om man säger så. Men visst, det finns mycket nytt som är värt att uppmärksamma.

Vilken är den största nyheten?

– Jag vill säga inredningen, närmare bestämt förarmiljön. Alla analoga mätare och alla fysiska knappar och reglage är borta. Nu finns bara skärmar framför föraren och så kallade touchknappar. Volym och temperatur ändras till exempel genom att svepa på en liten pekkänslig list som sitter strax under infotainmentskärmen. Till och med växelväljaren har blivit digital. Bilar med DSG-låda har en liten elektronisk shift-by-wire-stump. Den påminner en hel del om den som finns i nya Porsche 911, men säg det inte så att Porsche hör.

Inga mekaniska nyheter?

– Jo, självklart. Men det är inte de som är så viktiga. Plattformen är samma MQB-grejer som på föregående Golf och motorutbudet är mer renodlat med bara en diesel och en bensinmotor på 1,5 liter med eller utan mildhybridsystem. Jag kör den förstnämnda, den som kallas 1,5 eTSI och har 150 hästkrafter. Den väntas bli storsäljaren i Sverige och kostar från 299 400 kronor.

När får vi läsa mer om nya Golfen?

– Så fort jag har skrivit klart texten, vilket blir ganska snart eftersom den ska vara med i nummer 1/2020 av Teknikens Värld! Och här på Internet inom kort, förstås.

Hela provkörningsrapporten läser du i kommande nummer av tidningen (Teknikens Värld nummer 1/2020) som utkommer den 19 december. Missa inte!